歐美主流樂壇集中討論區63

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔係好理解到你嘅logic,我只係想分享下多左人為 bts 發聲係因為越黎越多人鐘意佢地。

你冇必要夾硬拉埋唔關事嘅人黎講,而且咁樣都好唔尊重其他人。
The top 12 of US Spotify Chart on Friday is dominated by Olivia Rodrigo
BTS唔討好既大部分既原因真係Army
啲fans真係好鳩煩
All-time biggest debuts on the global Spotify chart:

#1 Butter - BTS 11.042M
#2 I Don't Care - Ed Sheeran & Justin Bieber 10.98M
#3 Nonstop - Drake 9.29M
#4 Survival - Drake 8.61M
#5 7 rings - Ariana Grande 8.55M
#6 HIGHEST IN THE ROOM - Travis Scott 8M
#7 ME! - Taylor Swift & Brendon Urie 7.94M
#8 Look What You Made Me Do - Taylor Swift 7.9M
#9 Dynamite - BTS 7.77m
#10 cardigan - Taylor Swift 7.74m
呢樣我明嘅,做 fans 會想俾最好嘅野俾佢地,但係有時會因為咁而變得太偏激,影響到其他人。

但係亦都有更多好好嘅 ARMY 架,ARMY 呢個fandom 其實一直以黎都有舉辦好多大型義工活動(e.g. 演唱會嘅時候,會同時有收集舊衫嘅活動去捐俾露宿者)or 籌款去幫有需要嘅人。通常bts 捐左一筆錢之後,army 就會籌款捐多一筆,所以佢地嘅影響力其實好正面架!

BTS 一直有付出實際行動去改變社會亦都係我欣賞佢地嘅其中一個原因,特別係love yourself 呢個慈善campaign 真係觸動到我。我好想見到更加多嘅人會去學習愛自己,為自己而生活。
Olivia Rodrigo's 'SOUR' earns the biggest streaming debut for any album on Spotify this year with over 60 million streams. 
Biggest debut day on YouTube:

1. BTS - Butter 108.2M
2. BTS - Dynamite 101.1M
3. BLACKPINK - How You Like That 86.3M
4. BLACKPINK & Selena Gomez - Ice Cream 79M
5. BTS & Halsey - Bou With Luv 74.6M
6. BTS - Life Goes On 71.6M
7. Taylor Swift & Brendon Urie - ME! 65.2M
8. BLACKPINK - Lovesick Girls 61.4M
9. BLACKPINK - Kiss This Love 56.7M
10. Ariana Grande - thank u, next 55.4M
坦白講我覺得好多人對bts有所謂嘅偏見唔係因為個組合or啲歌,而係因為個label嘅packaging同埋啲fans嘅態度如果係fans club以外嘅地方特登寫個長篇comment去解釋自己點解麻麻bts d歌同埋點解唔like twitter班BTS army都可以收到五個負皮 (仲要得負皮冇回覆),咁真心唔會有咩動力去聽啲歌囉
I mean,Gaga夠做過同樣嘅嘢喇,仲要早啲添,結果贏咗bts之後照樣比班Army鬧爆己所不欲勿施於人呀
所以我都理解你地嘅諗法。

我冇辦法去改變唔理智嘅 army, 但係我會努力唔去成為佢地,只係希望你地可以唔好受部分fans 嘅影響,可以中立咁看待 Bts,因為佢地真係心地好好嘅人。
Sor我返咗嚟
雖然都應該會食負皮, Ching介唔介意講下覺得佢地個label packaging有咩問題
好奇聽開western music嘅人對佢地打歐美市場有咩睇法
笑到
想知大家覺得Little Monsters惡啲定BTS Army?

Army
Monsters
BTS 有冇好似Lady Gaga咁連續八年擠牙膏式提自己俾人強姦炒作?

Package得太完美了反而有d fake睇返幾單傳出fans circle外嘅新聞都感覺到label 係好想將所有好嘅嘢都俾啲idol出嚟攞彩,所有唔好嘅嘢都推曬落其他人到,然後塑造自己班idol好完美好無辜嘅形象,但事實上根本唔會有人係咁,塑造成咁只會好多人唔like & 覺得佢哋fake例如之前討論得好勁嘅mixtape sample邪教錄音單嘢,我記得label最後好似係話係producer嘅問題,唔關idol事,但睇番twitter啲thread好似原來label都特登拍過啲片講個idol好畀心機咁去produce隻mixtape,咁到底個idol係好畀心機咁去produce隻mixtape,定係好hea咁畀曬producer去整隻嘢呢

同埋佢哋玩社交媒體嘅方法其實唔係幾適合歐美,我見到佢哋嘅twitter同埋instagram啲post基本上都係由官方管理嘅,咁對好外歐美fans嚟講就好似隔咗層紗,冇人知佢哋真係諗緊啲咩歐美其實係一個好著重authenticity嘅地方,就算你真係好完美點都要整嗰一兩個「缺點」出嚟扮到自己好親民咁(well,除非你長紅 or legendary到一個地步啦,但bts喺歐美大概算係半個新人嚟-),而喺呢方面間label感覺都好epic fail
叫人支持下本地野又要比人屌唔尊重
butter一上架就打折
BTS’ “Butter” has officially recorded the largest single day streams in Spotify history with over 20.9 million global streams. (Via Columbia Records)
Only songs that received 10M+ unfiltered streams in its first 24 hours on Spotify:

1. BTS - Butter 20.9M
2. BTS - Dynamite 12.6M
3. Ed Sheeran & Justin Bieber - I Don’t Care 12.4M
4. Ariana Grande - 7 rings 12.2M
5. Ariana Grande - positions 11.7M
6. Lady Gaga & Ariana Grande - Rain On Me 10.1M
Olivia Rodrigo’s ‘SOUR’ joins Ariana Grande’s ‘thank u, next’ as are the only albums in history to have all of its tracks simultaneously occupy the Top 20 of global, US and UK Spotify charts.
比你講到bts 比人姦完唔出聲咁 bts 冇比人姦嘛?
Lil Nas X: MONTERO (CMBYN) live @ SNL
https://youtu.be/SbqLa4uOzo0
Olivia Rodrigo @ SNL
good 4 u
https://youtu.be/kiaCdUACJp8
drivers license
https://youtu.be/HBik0MjXeMs
爆呔
我諗呢樣同韓國本身演藝圈文化有關
韓國人對藝人, 特別係對idol嘅要求好高, 唔止唱跳樣身材, 連人品都要無可挑剔, 所以佢地最外面嗰層點都會包裝得好好睇睇, at least唔可以行差踏錯
其實BTS個image唔係行完美idol路線, 個group同間公司都係窮到燶咁捱出嚟, 有好多探討社會問題同personal struggles嘅歌, 都有啲surprise原來會咁睇佢地 不過佢地上年promote dynamite嗰時個fanbase已經好大, 再拎早期要捱嗰啲嘢嚟講個feel只會更加做作

唔止label manage嘅twitter ig架, 佢地有成員manage嘅twitter, 仲有個lable起嘅fan community, 每星期有自家製綜藝節目, 有時會開直播, 其實比好多歐美artists更加多material追, 只係交流嘅渠道唔同

(利申咗先, 以下唔針對任何單一事件/成員, 只係講我自己對公司PR嘅睇法)
不過個人嚟講我認同你話label好想將所有唔好嘅嘢都推曬落其他人到, 自己唔太buy呢種做法, 老實講好多嘢artist自己好難完全冇責任, 切割得太清楚反而容易令人有負面印象
但係好似上面咁講, 韓國人對idol嘅要求高到離地, 加上不知幾多人想佢地flop, 公司想盡力保護藝人都可以理解嘅, 只係方式可以改善下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞