歐美主流樂壇集中討論區63

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
幾好聽
Pitchfork gives 70/100 to “SOUR”.

— Four months after “drivers license,” pop’s newest star offers a nimble and lightly chaotic collection of breakup tunes filled with melancholy and mischief.
agger
成個album無我想像中咁爆
始終主題sour會令song selection同曲風偏向帶點悲傷同嫉妒
但係以debut album呢講呢個質素已經係冇得挑剔
我希望佢下個album嘅曲風比較positive啲…….
我都覺得有啲失望
啲歌唔係angry punk就係sad pop
同埋真係聽得出有幾首直情好似taytay, conan啲歌
唔係好睇到佢應有嘅獨特風格
成隻碟比較出眾嘅都係得deja vu
good 4 u

5.16 5.17 5.18 5.19 5.20
🌎: 4.78M 6.3M 7.01M 7.89M 8.50M
🇺🇸 :1.97M 2.7M 2.95M 3.20M 3.30M
比起第一日差唔多成倍
Biggest single day stream peaks on the Spotify global chart in 2021:

#1 drivers license 13.71m
#2 good 4 u 8.50m
#3 MONTERO (Call Me By Your Name) 8.59m
#4 Peaches 8.02m
#5 What's Next 6.86m
數據係咪錯咗,8.50M喺8.59M前面?
我調錯咗位
BTS’ "Butter" has hit a reported 14.87 million streams and counting on Spotify, could break all-time single day record.
歐美討論區post咁多bots jm9
Olivia Rodrigo has 6 songs landed in the top 10 of US Apple Music:

1. good 4 u
3. traitor
4. deja vu
5. brutal
7. enough for you
9. 1 step forward, 3 steps back
終於聽咗BTS首新歌了,係好聽嘅,但同之前嗰首一樣都好generic下唔係壞事嚟嘅,但睇到twitter班army成日吹到佢哋好特別/與眾不同/not like other pop stars,我仲以為真係咁添[sosaHoney而家已經唔係要扮到not like other pop stars & 走去踩其他pop stars先會畀樂評尊重嘅年代,咁就唔該認咗佢啦,唔好又當又立
終於聽咗BTS首新歌了,係好聽嘅,但同之前嗰首一樣都好generic下唔係壞事嚟嘅,但睇到twitter班army成日吹到佢哋好特別/與眾不同/not like other pop stars,我仲以為真係咁添[sosaHoney而家已經唔係要扮到not like other pop stars & 走去踩其他pop stars先會畀樂評尊重嘅年代,咁就唔該認咗佢啦,don't be a hypocrite
佢地英文single的確係行catchy口水歌路線
算係為咗打歐美市場嘅策略嚟
加上英文歌佢地參與度冇咁高 有啲fans其實都唔太想佢地出英文歌
真係有興趣想認識佢地嘅音樂嘅話 韓文歌會有趣好多
周圍踩其他artists嗰啲唔好太上心 fan base大自然腦殘多
Well,I am a poptimist,所以我覺得整到catchy口水歌都係一種才能嚟,not everyone can do that~雖然佢哋喺呢方面應該都仲有好大進步空間下,暫時呢兩首感覺上比其他人唱都唔會有咩分別Catchy口水歌都要有特點先得,而暫時嗰兩首英文single喺呢方面上呢就...

啊係啦,突然間醒番起我唔鍾意twitter班army仲有個原因,就係佢哋對producers & songwriters嘅態度真係勁差成日好似係首歌畀人讚就衝出嚟幫班成員攞彩,首歌畀人踩就將啲問題推曬落去producers/songwriters到,之前Dynamite又係咁,嗰隻mixtape又係咁,今次Butter嘅樂評應該會唔錯,但我幾肯定佢哋應該唔會走去多謝班producers/songwriters,雖然睇返songwriting credits大概得段rap係啲成員寫嘅我都明嗰班ARMY應該唔代表所有fans,但佢哋知唔知道自己真係好影衰成個fans community
tbh BTS好多時係人帶歌, 我係army都係咁講
不過又唔見得dynamite俾其他人會有一樣效果, 韓國idol始終注重stage performance, 個choreography要唱live都唔係容易兼顧

唔少army有去多謝song writers同producers嘅, 只係都好明白大部份人會focus喺某部份人嘅痴線佬行為上面
fandom形象唔好係事實, 只係希望大家知個fandom仲有好多正常人
(非kpop post應該有人唔太想討論BTS 我出返去先)
唔使走喎啲韓團而家都係想攻歐美 所以我先會係度share佢地出咗新歌 就好似之前Blackpink同rosé咁

比著以前應該會好多人反感 但而家好似多咗人接受佢地 唔係清一色負皮
只係啲人走曬姐又多咗啲bts fans入場
.@ladygaga's 'Born This Way' has re-entered the top 20 on US iTunes.
睇我個comment啲正負皮都知
HDD predicted Olivia Rodrigo’s debut album “SOUR” to debut with 195-220K units, the fourth biggest debut this year.
Olivia Rodrigo's "good 4 u" remains at #1 on the global Spotify chart with a new daily high of 12.192 million streams, up 43%.
BTS’ "Butter" debuts at #2 on the global Spotify chart with 11.042 million streams, breaking the record for biggest opening day in the platform’s history.
我就係由以前唔鐘意bts 變到超級鐘意佢地。

兩年前覺得佢地名又奇怪、人又奇怪、歌又奇怪。但係後來因為covid 好得閒,機緣巧合下開始了解佢地,就變到一發不可收拾🤣。

因為我本身係一個musical geek、俾人嘅形象又似淨係鐘意文學作品,所以d frd 都好驚訝我鐘意左bts。但係佢地係真係屬於越用心了解就越會鐘意嘅類型,所以真係可以試唔好用偏見去睇佢地,或者你會好似我咁發掘到一個新嘅愛好。
咁請支持埋Mirror
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞