安心出行係好撚恐怖

555 回覆
4680 Like 81 Dislike
根本同防疫無關係,主要用嚟監控人
啲口罩撚好自私,依隻病毒無病徵,隨時自己係隱形帶菌者都未定,又唔做檢測,但就日日返工返學散播病毒攬炒香港
認同
入去一齊跑囉
Download 左
咩資料都無問
佢點知我係邊個
買外賣同堂食都要
為己為人 裝返個apps啦
呢篇文有分析過入面既保安問題

//

而且掃瞄的士車內號碼的功能,亦會把圖片上載,以OCR(Optical Character Recognition)辨認車內的車牌號碼。技術上是否有此必要,可以斟著,的確可能不是每部機都做到OCR的。但就結果而言,一定會把IP地址送上server處理,而令私隱方面添上疑慮。

鳩做的加密大法

而到訪紀錄數據的加密方面,如前文介紹的技術文分析,到訪紀錄即使加密了,還是很容易破解:這就像把鎖住密件的夾萬的開鎖密碼,貼在夾萬底部,希望賊人看不見般低能。

以簡單的技術語言講(不明白請略過此段),「安心出行」把可產生出key的timestamp,連同加密了的到訪紀錄字串,放在table中的同一條record內。而key的產生方法,又可由javascript程式碼中找到,所以根本輕易就可以重新gen出解密用的key。

到訪紀錄可輕易解密作追蹤

加密上會作出如此完全鳩做的虛招,不禁令人懷疑是故意留下後門別有他用:例如新加坡都有同樣的App名為”TraceTogether”,並已經註明資料可用作刑事調查,在香港而差佬亦可以解密資料,一定跟足照做。

https://mewe.com/p/blackmirrortech/show/60246c78827875169e9dbb6e
唔係度咩位置嘅問題,係探熱呢個意識形態,本身就係想圈養香港人,一見到機就埋去探

遲啲你哋咪一見到安心出殯code就埋去掃囉
已封鎖會員 自動程式AI

五毛已認證:

不同手法去講「做咩都冇用」、「你諗多咗」等等
Low temp 咪即係冇發燒?
老實講,寫名同留電話好過,至少佢唔會咁直接track到你record
唔裝
係咪save HK 班臭閪藍屍
好嬲?食黃店先食完黃店贏番
隻公仔好撚核突
啱呀 所以政府一早要封關
放埋啲支那仔入黎香港播毒
依家仍然有支那仔免檢疫黎香港

仲有添呀 支那仔黎香港都當本地個案
屌你老母真係唔好學政府咁攪呀
笑死 駛吾刀
個風險就係你覺得冇風險
好似whatsapp pr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞