★ 其實離岸戶口 Charles Schwab 同 Firstrade 都免佣,點解連登仔依然仆倒咁去用支那牛牛?

298 回覆
197 Like 4 Dislike
35 usd出金,即係等於ib買賣35次,或者牛牛買賣17次,ft交易免佣你一個月都已經慳番個手續費有餘啦,除非你好鍾意一個月出出入入d錢
你咁樣問法即係代表你對離岸戶口唔感興
香港投資者賠償基金只係保護香港戶口嘅香港證券,香港戶口嘅美國證券係唔受保障,

即係話用牛牛買嘅美國證券係唔受保障
一個月慳嘅手續費都唔止啦
轉做孖展戶口都有day trade限制,戶口不足$25,000美金,一星期唔可以做超過三次,否則佢會remark你做day trader,買左之後唔會畀你即日賣,
不過如果你之後入返夠錢,個限制就會自動消失
我都係,不過我有牛牛ac,買港股用
牛牛個apps應該冇人超越到
仲要俾錢支牛賺
銀行買最笨柒,除非你有超過50萬貨,驚證券行執笠
都明嘅,真係好用,同埋轉會去其他都冇牛牛咁方便
其實支牛個app有咩咁特别
又唔會幫你賺多啲
啲資料齊全又方便,我都會用嚟睇
ft 我出左卡,每個月免費撳錢一次,過atm 就得,好方便wo
exact7ly, 支牛領先世界
咁睇完都可以用其他broker買
係都要俾支共賺?
ft連左個morning star都夠齊啦掛...
點解用bno開
都係個句
你唔用股票收益計劃,唔用孖展
美國股票係寫你既人名,存係美國,總會俾番到你
唔需要特別保障
即係不論你用支牛,ibhk ,ibllc,嘉信,FT,RH,咩都好,美股美債係寫你本名存喺美國交易所
証劵行執笠都係睇點比番你
我用ib,有時都有信寄黎,係某啲股票既公司係美國寄黎,收信人直接我名,寄信人直接個間公司,你買十股aal,你間証劵商執左,個十股aal唔會唔見左,你個名黎
竟然冇人講futu有api🤔香港真係好少program trader
其實兩者有乜分別??

你係咪想講tax resident?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞