美股半導體集中討論區 II

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
真係保唔住
應該要等Ponte Vecchio先升得返上去
話Q1 top guidance
咁下個月就難玩囉 其實都唔係咩意外野 佢依家最輝煌嘅時期
估唔到佢想收arm係自己整cpu姐
好過預期就肯定,亦好大機會出完就冧
費城半導體指數 (SOX)
股價 3258.33 漲跌 ▼-36.20 漲幅 -1.10%

連登半導體指數 (LISI)
股價 1048.21 漲跌 ▼-10.21 漲幅 -0.96%
肉丸又撚狗
自己整CPU唔使收購arm都得啦,更何況而家都未搞掂

老黃話佢個願景係呢個世界會有大量client用arm CPU 運行AI
然後啲client收集數據去data centre train個AI
最終目的係養卡
Amat 升未呀
收購埋arm可以統一cpu同gpu生態,如果真係食到成個data centre市場真係fatfat
糕糕糕
ARM 支那CEO仲死唔斷飛打官司

所以我一直覺得無可能過到
山寨王笑撚死
股價 3252.70 漲跌 ▼-5.63 漲幅 -0.17%

股價 1052.47 漲跌 ▲4.25 漲幅 +0.41%
LISI跌得多過人 升得多過人 其實槓桿黎
mola mola
4月重要ER
15/4 TSM
21/4 ASML, LRCX
22/4 INTC
27/4 TXN, MXIM, TER
28/4 QCOM
29/4 KLAC, STM
真係

NVIDIA Grace Performance Misstated and BlueField DPUs from GTC 2021

https://youtu.be/IWqnAgduc74
股價 3213.88 漲跌 ▼-38.82 漲幅 -1.19%
股價 1038.75 漲跌 ▼-13.72 漲幅 -1.30%
Taiwan Semiconductor (NYSE:TSM): Q1 GAAP EPS of $0.96 beats by $0.04.

Revenue of $12.92B (+25.4% Y/Y) beats by $240M.
beat咁少玩完 酒呀
今次真係玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞