美股半導體集中討論區 II

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
Nvidia自從打機卡盈利大過data centre,股價就開始打橫行
咁點解買fabless嘅股票
平衡下is ok
上落冇咁大 都叫呢個sector 最stable最有代表性
但主要都係因為太多on9 cctoy崇台
日日9叫幾多納米
費城半導體指數 (SOX)
股價 3266.10 漲跌 ▼-39.33 漲幅 -1.19%

連登半導體指數 (LISI)
股價 1042.43 漲跌 ▼-15.06 漲幅 -1.42%
唔知點解講咗咁多次,啲人永遠都係唔會睇transistor density
AMAT SHM 股東
intel notebook仲有IDM優勢,所以prioritize 10nm++產能去做notebook都幾合理

Desktop如果能夠把握到AMD冇貨,i5有得一戰嘅

不過Anandtech個CPU editor就話:
其實rocket lake (11代desktop) 對intel好重要
因為Intel未來要做foundry,必須有能力將自己嘅設計圖port落去唔同製程
正如arm嘅設計圖會喺gf、台積電 etc 製造
今次將10nm+ port落去14nm+++會獲取唔少經驗
10nm++ 而家應該上唔到5GHz以上啦
11代notebook 高效能版都要下個月先出,即係目前上唔到desktop

同埋產能的確唔夠,呢個3rd gen xeon icy lake係10nm+嚟,唔係10nm++
唉台積電到底想點
年頭入市真係想死

semicon過往二十年嘅revenue
半導體 暫時持有TSM
想搵多隻 長持
買semi ETF = 買行業上中下游唔使煩
Fabless 如 NVDA/AMD/AVGO/QCOM
揀一間
THIS YEAR 10.9%
intel個網有講EMIB,其中一個3D packaging technique
https://www.intel.com/content/www/us/en/foundry/emib.html

呢個channel好好睇
https://youtu.be/wiEY2Bx7H5o
費城半導體指數 (SOX)
股價 3266.46 漲跌 ▲3.45 漲幅 +0.11%
連登半導體指數 (LISI)
股價 1042.57 漲跌 ▲0.14 漲幅 +0.01%
https://fuse.wikichip.org/news/3508/left-right-above-and-under-intel-3d-packaging-tech-gains-omnidirectionality/
就咁睇可能有啲複雜,basically就喺製程面臨技術限制同diminishing marginal return, 新嘅packaging技術 可以令到成個fabrication process進入新嘅方向,但係暫時要解決嘅問題係成本過高同埋散熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞