美股半導體集中討論區 II

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
等運到
tsm 130 蟹左90股

日趺夜趺 屌
獨市,全世界得佢整光刻機
長坐應該都冇問題
呢間真係獨家
其他人想搞都搞唔惦

幾年前都仲有日本仔生產線
依家真係得asml
佢同applied materials 有咩唔同?
見識少
soxl跌到咁都有
AMD, STM, AMAT
幾隻嘢輸撚到傻咗
amat業務好難字面解釋
當係做瑣碎步驟要嘅機器咁
我今年都唔會再買amd,2月已經賣晒
佢產能有嚴重問題
AMD產能嚴重落後影響股價,但係無理由公司唔去解決
好似PTON都識收購廠加產能,點解AMD唔做
7nm得台積電同Samsung做到

我個人認為最大問題係amd要履行同m$ sony合約,將一半產能攞咗去生產利潤極低嘅console APU

當然亦有人話amd下年會用台積電5nm,但console未來5年都係用7nm,係唔啱timing嘅陣痛(咁所以我今年咪唔會買)
多謝師兄,睇嚟係我自己功課做得唔夠
原本以為AMD可以大量7變5nm咁係我抵死
都係轉會TSM算啦
其實一半攞咗嚟做console呢樣嘢係靠「內部消息」(我就選擇相信)
個人睇法係AMD CPU加價係幾誇張,顯示咗要靠PC市場彌補console低利潤嘅問題

但幾時落5nm係有roadmap睇
我以為成個半導體行業加價係正常現象,之前聽啲訂貨嘅人講成行平均加咗兩成,訂單都一樣爆緊
其實係嘅,每落一個node嘅所需投資係越嚟越大
但係AMD呢啲一早簽咗約,唯獨係啲on9車廠冇預計到demand隨著疫情完會返返嚟,搞到而家出事

AMD新CPU價格其實唔合理
Ryzen R5 5600X係一粒好出色嘅CPU,但要$300usd
而Intel i5 10600K大概$180usd,呢$120差價其實係唔值
睇黎要108-110溝一溝tsm
Hi 桂絲
費城半導體指數 (SOX)
股價 2831.63 漲跌 ▼-143.95 漲幅 -4.84%

連登半導體指數 (LISI)
股價 927.74 漲跌 ▼-47.99 漲幅 -4.92%
唔怪得無人講依隻野, 睇返news 講到獨大咁
想問有無人有買SOXX
新手想買ETF,但唔知咩價位入
Shares of Broadcom (NASDAQ:AVGO) fell in after-market trading after the company reported Q1 results.

Quarterly Results
Earnings per share increased 25.90% year over year to $6.61, which beat the estimate of $6.55.

Revenue of $6,655,000,000 up by 13.61% year over year, which beat the estimate of $6,610,000,000.

Guidance
Broadcom Sees Q2 2021 Revs ~$6.5B Vs $6.33B Est; Sees Adj. EBITDA ~59% Of Projected Revenue
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞