鑽石王牌act II 240打後集中討論

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
咁講啦
由於佢天生直球已經識喺手邊位移(怪癖球)
佢只需要分返好個握法/投法,就已經等於擁有cutter+shoot+sff+2seam呢堆變化球,加上學到change up(相對易學)已經5種變化球。

直球本身相對慢唔算超大影響因為:
一來你地係同降谷比較,其實佢一年級嘅時候球速同楊舜臣二年級差唔多(5km/h左右,沢村120中後段、楊舜臣130前中段)
二來佢冇正式科班出身,連4縫線點握都唔知,投球發力嘅理論又冇點學過
三嚟14x都仲算係訓練可以達到嘅境界,大把冇150up嘅球速都可以喺職棒生存
四嚟降谷啲控球咁差,俾佢160都冇用,冇人會揮棒
我諗BOSS 本身都估唔到佢轉個手法就有唔同既變化球
依個特色真係暫時睇落咁多套棒球漫畫入面最特別既特色
哲隊返到黎講話當佢意識到嗰下 已經打咗出去 睇到起曬雞皮
我究竟睇緊乜
真係好睇得起天久
同哲對成宮一樣要無意識用慢鏡嘅速度入Zone先睇得清球路
但重睇返上年哲打完成宮球Changeup佢話我都唔知自己點解會打中又講得通個伏筆
因為動畫嗰陣呈現出嚟係好似入左Zone嘅境界,但佢又冇解釋有呢種超乎常人嘅直覺
又唔算去到黑子的籃球嗰啲痴線野嘅
Zone呢樣野現實都提倡有
只不過係黑子的籃球誇張左
睇高智能方程式叫Zero境界,如果係玩呢種咁高速節奏嘅賽車競技練成呢種直覺真係唔出奇
但佢而家套握法令到佢掌握唔到滑球同曲球,又因為咁俾佢鑽研到9號波真係吹佢唔漲
冇滑球 曲球天份姐
但佢cutter 好似好特別咁 同其他人好唔同
不過佢個change up 好似好普通咁
唔似鳴仔個個咁屈咁特別
澤村既強項係直球而唔係變化球
變速球只係幫佢令對手更加難打得中澤村既直球個timing
其實唔係好明佢直球有咩勁
點解唔快 都勁?
真係同轉速 有關?
澤村本身個投球姿勢已經難判斷岀手時機
加上佢4縫線球因轉速而尾段速度唔減 睇落好似加速左一樣
配合外內角球其實已經難搞
但為左避免對手專注一種球黎打 變化球(卡特/變速)就起到作用
上年佢秋季練成去到Batter面前先中途加速嗰招係咩球種?
現實世界都有類似Zero嘅野
Senna講過自己曾經入過一個狀態可以更集中
就係四縫線球
高速變速球係去到手邊會向打者右下飛走嗰隻變速球
個集連節奏都入埋zone,無限loop個一球成幾分鐘先打出去
佢個4seam 其實係咪又係一大特色黎?
唔係個個人用直球可以佢咁?

我都有留意到隊長強調過澤仔直球轉速好高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞