鑽石王牌act II 240打後集中討論

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
嚴格啲嚟講其實係佢入壘球速同投球初速相比,流失得比正常嘅少
所以對於睇慣其它正常球速流失率嘅打者嚟講,個波好似快咗
應該咁講 四縫線係標準直球 只不過澤村既直球轉速令到尾段速度唔減 可以話佢最強武器
因為澤村睇落好多球種 但其實暫時黎講高質既得變速 二縫 卡特 其他都只係試驗階段
二縫線係左下
相信除咗轉速,旋轉效率都好重要
如果旋轉效率接近0%,轉速俾三千佢都冇呢個效果
旋轉效率可以練到接近100%,呢個係努力可以達到
轉速都可以改善,不過上限係由天份決定,手指短嘅話轉速點練都唔會太高
咁係咪可以理解做佢個直球係佢獨特風格黎
唔係個個做到?
即係尾段唔減速依個特色係咪好少人做到?
明白
佢係尾段減速少啫
咁至於呢個算唔算係特色,就要睇下同咩人比較
咁我諗職棒點都有投手嘅轉速高嘅 (至於旋轉效率基本上全部都99%起跳)
漫畫又冇出過初速同尾速比我地睇stat對照返,好難答你
咁現實職棒多唔多投手有咁既特色
姐係無我狀態囉
好多唔同嘅名啦
因為真係好多運動員入過
共通點都係世界變到好似慢咗咁
而自己可以好集中同時又可以知道周圍嘅變化
應該都唔算少
喺PTT嘅po求其都睇到十幾廿個名(不過係MLB/日職/台職加埋)
降谷咪得 冇降速其實=球威
我記得有一集佢俾人話佢轉速每球都反差好大好亂wor
佢招高速指叉球廢到打市大一球都冇投過
咁多個投手得降谷同本鄉正宗專精呢隻球種,連成宮都冇投過
冇返150Km/h真係唔好班門弄斧
唔睇網王根本唔會知咩係無我境界啦
又唔係得殺人網球有用過無我境界呢個term
澤村既指叉球嚇下人就得 用黎正式配球 輸死都似
NBA 成日都有球員入zone .....個籃框好似個海咁大,亂9掟都入重係穿針!!
佢有"乾淨" 嘅直球(4縫線)
同埋亂飄嘅直球 (怪癖球)
交錯咁用令人捉唔到佢路
球威其實唔知點理解
諗唔到物理上解釋
澤囝而家有9號唔使再用啦可以收返埋
咪轉速 轉速高個波體感上會好似上升咁
一個打席一集
呢個係尾勁啫
同球威係兩個唔同terms
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞