[viu]韓劇 哲仁王后 (3) - 星期六一齊食拉麵啦

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
真係要好好研究
一定要係 bed ending
https://www.instagram.com/p/CKdRKwkpgi3/?igshid=tvnn4f0pdpuq

第三集 對比 第十四集
Cp 飯感動到要喊出嚟

望穿秋水
原來係戰略書真係要搞事業
一齊睇戰略書我覺得仲好
主上就係鍾意哩位同佢可以分享共同興趣既中殿-- 
即係奉奉張昭容
而且就係因為奉奉無守舊禮教既拘束, 先可以同主上咁親近
一齊大聲笑討論兵書, 如果係原本知書識禮, 精於彈琴女紅既
金昭容, 就未必可以做到
(sorry 真.昭容, 雖然你真係好慘但我鍾意睇奉奉中殿同哲宗既互動多d )
同埋中殿可以光明正義傾 同班兄弟就要鬼崇搵秘密基地 爭好遠
洪燕
有冇人覺得男二有啲似路雲
路雲靚仔好多
個高度似
個嘴少似
有咗
首here I am勁好聽
好似好sad
對住花真都好拘謹
愈睇愈覺得佢對花真係感激之情(未知真相)
睇黎都係開發佢19禁新世界既奉奉比較岩佢
發現睇書學唔到
係聽日出第15集preview 前打鬼埋個片頭動畫解釋分享先
聽日勁多野搞, 又要loop preview

主上背後的竹
呢個好簡單啦, 竹一直代表君子
竹空心象徵謙虛、高直挺拔象徵正直、剛強、高潔既精神品質
竹彎而不折,折而不斷,柔中帶剛代表了生命既韌性
致於抬頭望月, 中國文學一直有"睹月思人" 呢個意景,
而月亮更象徵中殿 (下張圖講)

大陽與月亮相遇, 結合為一
大陽同月亮係好多地方同文化都係象徵陽同陰/ 男性同女性, 
甚至係王同王后; 如果有睇過擁月之日呢套舊韓劇, 應該會非常清楚: 
日月相遇為命中註定, 兩者相知相識, 結合為一, 萬物歸回原位

最後點題圖: 中殿身後既蝴蝶同花
之前提到蝴蝶有繁榮同歡樂, 夫婦和順既意思; 而盛開既花亦代表春天同祝福既意思; 而點題圖又再出現蝴蝶, 劇中 (中殿房既屏風, 裝飾, 頭飾)亦 一直出現蝴蝶, 劇組成日pan 落蝴蝶度, 係有好強烈比喻
蝴蝶優雅既姿態一直都有用黎象徵女性 , 而化蛹成蝶亦有象徵死亡後靈魂脫離肉體, 不再受束縛既意思; 破蛹而出既蝴蝶又比喻生命徹底地轉化,綻放新生既美麗蝴蝶的確可以代表到而家呢個有奉奉靈魂, 死而復生既全新ver 張昭容; 擁有自由既靈魂, 唔再怕皇宮既迫害, 一路勇敢keep going  
睇到第3集
好似睇緊BL劇咁
快啲睇啦,一齊傾
我諗佢係鍾意自由奔放型好似同中殿一齊先會開懷咁笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞