[viu]韓劇 哲仁王后 (3) - 星期六一齊食拉麵啦

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
MCDONALD?
我都係...中晒伏
開頭仲係咁學啲歷史
我雖然識韓文 但平時睇劇一定會等字幕版
今次居然走去睇live 睇完再睇字幕版
黃viu啲翻譯真係好求其 好多位就咁睇字幕get唔到
咁快睇到???
應該真係買韓迷字幕我睇韓迷都係咁譯
好多都係外戚干政
好似係李英愛套劇?
好白痴 好看
揾到
1)라면 먹고 갈래?/라면 먹을래?

原意是:吃碗拉麵再走嘛?/吃拉麵嗎?
引申意:女子留男子在家裡過夜的意思
出處:在李英愛和劉智泰主演的電影「春逝」中,李英愛為了勾引劉智泰就問他要不要吃碗拉麵再走;但是泡麵煮著煮著,李英愛就說要不要睡一晚再走?由此以後這個場面的台詞就經常被用在搞笑綜藝節目中表示女生勾引男生的表現,慢慢地這個意思就拓展到很多電視劇中被人們熟知;
尤其是你們會看到很多場景,女生說完之後就會面色非常尷尬,因為最開始真的只是想讓男生吃碗拉麵再走的(畢竟韓國拉麵的普及度堪比泡菜了),但是轉念一想就想到了這個引申意,就會莫名覺得很尷尬;很多小夥伴應該看到這裡會覺得有點莫名其妙吧,現在應該能夠理解了吧~
記得前兩集 哲宗個秘密軍隊解散
哲宗叫佢哋出宮各自成為種子 呢度係咪叫佢哋宣揚東學
得返4集 希望唔好太深入收唔到科
講起韓室長 mama嗰句「成為我的宦官吧」
呢度學緊路飛成為我的夥伴吧
I know your feel ah ching 
我都問自己追劇追到學歷史是否失心瘋
我真係幾年無追過live 韓劇, 上一套係名不虛傳 
又係TVN六日檔, 又係穿越劇, 又係永平君做男二, 想死
古裝劇追live 佩服佩服
之前睇WWW都追過大結局live 搞唔掂 都係要字幕
不過希望viu可以做好少少 韓文唔叻都覺有啲位幾奇怪
吓 呢套我有追 認唔出永平君
你而家講我先知點解佢咁熟口臉
好睇?都好似有人推介過
在河 = 永平君
在河個角色好好多, 討喜好多
同佢拍既女二文佳煐已經係隔離檔做緊女一, 佢就好似愈做愈梅咁
https://www.beauty321.com/post/38499
呢篇講哲宗嘅深情含劇透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞