[viu]韓劇 哲仁王后 (3) - 星期六一齊食拉麵啦

1001 回覆
22 Like 1 Dislike
結局係咪醒返
應該只係之前短暫醒嘅舊相
繼續

蝴蝶與花
在韓國傳統藝術中,經常會見到蝴蝶同花。 牡丹和蝴蝶一齊亦代表滿足同繁榮, 仲象徵著夫妻之間和整個家庭之間既和諧。
蝴蝶有開心,繁榮同歡樂的象徵, 亦有夫婦恩愛既意思; 而盛開既花亦代表春天來到, 同祝福既意思

湖邊搖動既蓮花
以下係我係網路查到, 對蓮花其中一啲象徵解釋: 
蓮花經常同愛情聯繫在一起的,而蓮花潔淨、美麗,最適合作純潔、美好愛情的象徵。在民間,新婚洞房的佈置,對聯和窗花就常有“並蒂蓮”、“魚戲蓮”、“荷花鴛鴦”這些元素,古人也常以“並蒂蓮開”來形容夫妻的恩愛。蓮花的根:藕又與“偶”諧音,而藕中又有千萬條細絲,藕雖斷,絲還連,這簡直就是天造地設的愛情象徵物。而蓮花的果實:蓮子,因其生長于蓮房中,一子一隔,互不干涉,又與我國傳統倫理“多子多福”、“兄弟有序”的觀念極為吻合,因此被賦予了“多子”的意義。又因“蓮”與“連”諧音,所以民間還有用“蓮生貴子”來祝賀他染多生兒子的說法,以蓮來象徵生殖繁衍。
認真睇下啲插圖先
Lm
幫手宣傳下,如果破20%推佢出黎拍多集啦
再繼續

櫻花瓣被吹落水上
正所謂花開花落總有時, 櫻花雖然絢麗但生命短促,通常開花只有
一周時間,即使整棵櫻樹從開花到全謝也差不多只有二週左右,即所謂的「櫻花七日」。而凋謝時常常在一日一夜之間全部散落,而不是慢慢的凋萎枯零。人們佩服櫻花的燦爛,雖短暫但飄落時卻顯得清高、純潔和果斷,不拖泥帶水 (應該係隱喻真.昭容既死
而風吹落花, 水帶出一波波漣漪, 是否有 "風乍起,吹皺一池春水"之感, 隱喻真.昭容既死, 打亂左大家本來既命運? 

女子拉弓射箭
弓道於朝鮮歷史中佔左非常重要既地位, 對於朝鮮人民而言,拉弓射箭是身心訓練的一種手段 , 除左要有身體 (物理) 上既力量, 心靈既力量亦好重要, 心正則箭正, 走正路專心一致既人就能正中紅心, 達成目標
總覺得呢個女子係奉奉 (諗起路透相奉奉著晒戰鬥服背住弓箭), 唔係趙花真
完全同意 一開始仲覺得佢好慘
咁多細節

幾時先到星期六晚
唔知係啲副線真係悶,
定係俾男女主角嘅精彩互動同演技給比下去
This is a (heavy sugar) dream and i woke up
但如果佢再出場 好可能就係bad ending了
Both
整合番官方出既cp 合集
唔想睇宮鬥可以直接睇呢四段片
留言區仲有韓飯分好晒時間點

cp 合輯part 1
https://youtu.be/0FLjJj5cHac

cp 合輯part 2
https://youtu.be/Xq1moJ-d4nw

cp 合輯part 3
https://youtu.be/d7ZDnwh-5q8

cp 合輯part 4
https://youtu.be/97yhcWx_Tzs
好波!!!重睇住等拉麵night
睇左mama同太后上認哥
個時係咪仲未拍呢套 見佢地係宣傳電影
mama同大皇大妃連續合作兩套作品
呢個湖邊表白真係好心動
係啊宣傳電影咋
又甜又虐

金珉錫唱第7首ost
唔怪得奉煥同哲宗係除衫個下
個cam好快就pan落去有蝴蝶花紋嘅透視屏風到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞