有無行山鞋介紹?

520 回覆
13 Like 7 Dislike
hoka 同scott 跑山用正
但如果係行難行嘅路 (e.g. 青山腹地 日落脊 天門棧道 蚺蛇尖etc) 依啲又得唔得? 始終hoka 同scott 啲鞋都係設計嚟trail running,會著重喺避震 舒適度 透氣 重量等等
行山鞋(hiking shoes)會比較著重喺對隻腳嘅保護性、防跣能力嗰啲
https://www.switchbacktravel.com/hiking-shoes-vs-trail-runners#:~:text=Compared%20to%20trail%20runners%2C%20hiking,durability%2C%20reducing%20their%20lifespan%20significantly.
如果咁諗嘅話,hoka/scott 喺行山鞋嚟講仲係唔係王者?
Asics gel nandi hi g-tx
我呢D開工係著行山鞋, 好多款都試過
呢對真係最舒服
不過呢對係冬天用, 真係希望佢出返對無咁熱的...
(PS: 有G-TX先係防水. 佢另外幾隻色冇GTX係冇防水的)

啱啱入咗嚟對

Danner full bore
ALTRA 體重唔重 可以試LONEPEAK
我肥仔 腳又闊著OLYMPUS幾好

我個人排 ALTRA >HOKA SCOTT 未著過 HOKA 底快蝕(呢個我聽人講)
邊入幾錢 好著?
重嗎
Scott 太重相比其他,同埋佢個鞋頭基本上一定會離頭
我對scott enduro 著頭幾次已經爆開咗,雖然都冇乜影響可以繼續着
個人黎講行山黎講我會咁排
luna sandals (oso) >altra > hoka> salomon> scott> nike
End clothing ... $900 ... 未到,未試過,不過見幾抵入咗先
幾抵著
outlet半價
四百幾蚊有對防水短筒
請問有無d牌子係有4e咁闊?
想買比屋企人
Topo/ Altra
地址plz
overlander長期無折
唔好買支那野啦
salomon 嗰隻Xultra 3睇outdoorgearlab, Switch back travel嗰啲行山網個個評分都好高,有啲仲mark佢做editor's choice
但消委會個report 就話佢防滑唔係好掂,睇啲comment 好多人都話佢跣到仆街
有無巴打用過可以提供下意見
five ten
邊頭多altra同hoka睇?
款就黎黎去去都係果d 咩舖頭有就要自己search 喇廢事賣廣告 觀塘 旺角 都有
有冇話邊個型號?老豆成日話筋膜炎拒絕行山
每個人弧度唔同,真係要著過先知
我買時都無留意型號
後來先留意到唔小人著同一款,不迥然wfc,舒服最重要
我筋膜炎最嚴重時休左半年山,但最痛苦係行石屎路,行山都要揀揀路線避石屎徑
痛而唔行山唔好勉強佢啦,最緊要唔好因為痛就坐足一日,要勤拉筋踩波仔
2個禮拜前去專門店問過
話未返貨
黃大仙中心南館 麥當勞個層果面 冇記錯嘅話好似叫pro唔知乜鳩
Merrell真心正,新手可一試
清用緊merrell邊隻
聽人講唔係好耐用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞