屋企兩老落錯車 真係會影響後代

257 回覆
478 Like 80 Dislike
連一個屬於自己嘅地方無, 點安居樂業?

要日日提心吊膽咁過日子。
其實應該係調返轉 公司利潤其實就係黎自消費
如果你成個經濟體黎考慮 消費同投資最後會形成一個差唔多既比例 到時就唔會再大增長 好似依家唔少成熟嘅經濟體都係冇咩增長
你可以諗下 香港未有港交所之前 人既資產既儲蓄投資比可能係95:5 之後當香港人慢慢接受到投資之後 依個比例一直上升 股市咪跟住佢一直上升 但係依個比率係有盡頭 你最多只可以投資100%無得再多
到時就會係一個零和遊戲
當然我依個係一個靜態講法 貨幣流通率 知識普及 投資門檻 好多因素會影響
美股依十年升得咁快除咗qe之外 多咗好多etf 易投資咗美股好多(個個都識睇美國新聞) 你可以想象三十年前有幾多人會投資外地市場
依十年只係將原本割裂開嘅投資市場合埋曬去美股到 最後都會同各大成熟體一樣去到一個平衡點
或者咁講 唔會所有公司都越嚟越賺錢 大市etf成日會轉成份長期蝕錢嗰啲就撇走佢 所以先好似一定升 你可以試吓追蹤返20年前嘅恆指成份睇下

on9仔新移民會然
成世人未搬過屋揮手區
其實有公屋已經好過樓主
有公屋=0父幹
樓主果隻要租埋樓比老豆老母=負幹
係 真係好慘 負起跑線
樓主應該幫兩老申請公屋 唔好輸比d新移民
落錯車 揸住果少少錢 我估已經超過資產審查(?)
其實有公屋已經好過樓主
有公屋=0父幹
樓主果隻要租埋樓比老豆老母=負幹

之前係第二個post 提到依樣收左好多負評話我廢老思維,其實用低成本安置到父母係個優勢。
重點係橫掂都要益新香港人 咁我寧願益真香港人都冇咁谷鳩氣
落錯車 如離開了幸福的高速路
#214 做咩睇唔開
一早話生舊差燒好過生兒登仔
得一層自住都賣又真係幾on9
第時唔洗養老豆咪唔叫父債,
遲d老豆老母退休,樓主自己要買樓,供完樓仲要比老豆老母生活費同交租,年年比人加租既話點頂?點樣生下一代?生完下一代仲點樣儲錢比自己退休?又靠個孫養?
結論:自己夠錢養到自己死先好生
點解唔可以益仔女,專登俾條難行既路就叫鍛煉。
要人受番前人既苦,擺明心理不平衡,不如掉個仔女去天橋底啦。
低等人返大灣區

無咁大個頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞