屋企兩老落錯車 真係會影響後代

257 回覆
478 Like 80 Dislike
其實你已經算幸福
起碼老豆老母有公屋呢個安全網
廢老落錯車無公屋要租樓慘過你N倍
係..尤其買過居屋 之後賣左. 上唔返公屋
移民賣樓都合理
物以類聚 物競天擇 只有不停增值自己 先可以係社會生存到
心態決定一切 怨係改變唔到哩個社會 只會令你退步
係,你講得冇錯,真係人既分別
我唔再覆你了,加油啦,希望你有日諗得開
同感。。

不論係好友淡友

怨係無用

even大淡友 古巨 j 都會增值下自己炒下股叫頂到香港租金
其實我都係公屋出身 我當初都怨父母點解可以冇樓
又怨點解cgpa低過我既 因為屋企識人 所以有i law firm offer...
但早幾年睇化左 條命生得苦咪靠自己囉
2016年畢業 依家同老婆一自租一收租 收租果層仲要5成按揭 儲又辛苦供得又辛苦 但唔會再怨天怨地怨父母 只會默默工作 不停進修

其實以前香港地啲樓都好平 不過好多人都唔會買樓 寧願租
只係近十年啲樓升得勁 啲人先怨點解自己買唔到樓賺錢遮
你試下買樓係蝕本既 啲人會唔會怨自己買唔到樓呀?
有手有腳怪父母

屌 要俾香港局限死自己 去第到發展啦
咁你供斷佢,你個仔咪好受啲,加油啦
你哋諗清楚揸住果啲錢係你嘅定係你父母嘅未啊?
落錯車 都好過冇上過
勁多11年賣樓以類人 我身邊唔同圈子起碼都有一,二個係咁嘅情況
即係交租送錢比人使咗好多年
絕對認同

我91年同老婆都係靠自己上車
係公司隔離team有條友日日懶懶閒
搵佢夾野慢到仆街
外國大學grad左7年人工兩萬中左右
原來自己同老婆屋企都係有錢
渣車住靚樓
我就日日返工chur到爆人工係佢double有多
咁又點

我唔可以話怨
但問心
羡慕正常掛
沈大屍最近又9up 實牙實齒話遲d會跌番去2001,02年水平😅
唔難估
應該係入咗ifirm
老婆同時係ifirm睇個樣應該零屋企負擔
咁家庭月入都20萬
加下投資 其實一定都唔難儲
依家買樓只要月入高收入穩定
mortgage易批
初時睇91年上車
以為你30年前已經上車
唸唸吓你應該係話1991年出世
回15% 都未必易,仲要果個水平
舊錢就算不變都貶值 又唔敢做大額投資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞