屋企兩老落錯車 真係會影響後代

257 回覆
478 Like 80 Dislike
唔通唔買樓租樓住,倉位大多係5號仔
輸到仆街喎
如果你要西走non degree holder 月入中位數就係29.3k 高過家庭月入65%
所以要兩個人0支出儲12.4年
留意返 degree holder 只係佔24%
所以其實你係filter走咗75%人
再留意返 月入中位數按年齡係bell shaped 而大學生月入中位數係按年齡向上 如果你要評估年輕-中年2買樓能力 高要filter走最高個一批

都係個句 睇你把尺點放既姐 你可以覺得75%人都無資料買樓架 不過你把尺係全球最高咁解囉
但冇就一定係壞事
https://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/internationalaffairs/news/51553
0支出儲14年係講緊收入同樓價比呀
真係叫你0支出呀
日本30年啲樓要供三代添啊嗰時首期夠好快比到囉 畀得起首期就合理係咩邏輯嚟
再講 兩個六萬已經係top20% 所以我咪問你係咪20%既人先買得
李嘉誠個仔輕鬆買一棟樓tim
咪話左落錯車囉
落錯車咪租租lo, 日日賺大錢
問題就响呢度囉 一直話等樓市跌 結果而家咪上唔返車
我就係一個例子
無計劃地落錯車完全係萬劫不複
兩老每日都係後悔中渡過
已經租緊都唔記得第幾年樓
小弟又不材 無能力上返車
所以基本已經係完全絕望 等舊錢一日一日咁變廢紙
P牌仔
Child登哩排多左咁多新會然
20%人做私樓業主合理 前題係有足夠既公營房屋同埋啱既房屋政策囉
香港私人房屋比例有46% 但係而家得20%嘅人買得起 就已經over咗喇
大把國家都係私人業權為主嫁喇 點解人人有樓就會天下大亂 人人有水飲會唔會世界大亂?
就算幾平都唔係個個都買到樓㗎 不過係全球最貴嘅地方話好輕鬆好合理 之後笑人廢就覺得好笑姐

總要有廢人買唔到

全世界都一樣
=做空aapl
大把國家姐係幾多

有幾多%?
好慘

又一例子証明租二代慘過公屋二代

有 fd 公屋二代同女女儲下錢買到私樓
美國已經無公屋喇 你想知幾多%咪做下統計 點知你點先當係公屋 想計國家數量定人口 非洲國家又計唔計
你定義
我定義只要無入息上限就已經唔係
好多歐洲國家政府都係賣地+租管㗎啦
笑咗 睇數據都唔得 你叫咁多經濟學者情何以堪
計咩失業率 同佢地講我身邊啲fd都搵到工咪得

又 點解你覺得覺得樓貴既人就唔會努力買樓或者無樓
可能呢啲就係人嘅分別
講多 d

想學野

好多歐洲國家一定有例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞