屋企兩老落錯車 真係會影響後代

257 回覆
478 Like 80 Dislike
德國瑞典丹麥 都冇入息限制
有啲國家就本身好少量 below 10 %又睇下你計唔計囉
以前小學中學都唔明點解永遠有幾個同學隔一兩年又話搬屋 甚至轉校
但自己屋企就唔洗
大左諗翻先知 因為租樓永遠會被業主加租迫走隔一兩年又要搵個新屋企
我唔係想合理化高樓價政策

但呢個政策英治時已經玩

洗濕左個頭,基本上只有打仗 reset

俾你係業主,政府整多次85000 公營房屋

你會點?

香港地少人多係事實黎

如果你叻仔 ge 咪玩到個 game
同感。。

不論係好友淡友

怨係無用

even大淡友 古巨 j 都會增值下自己炒下股叫頂到香港租金
身邊幾個朋友都係咁,以為賺咗幾佰萬,自住樓一般唔會賣,賣咗買唔返,除非急需現金
我對依d case 嘅感想就係得1間自住就唔好搞咁多野博高賣低買。 而且人生唔洗下下all in ,係其他地方發掘收入來源好過攞屋企人嘅生活黎博。
有時侯都會諗臨死前盡情揮霍定係留比個仔
嵐飯路過
咁個topic 係咪應該係,香港咁既房屋政策真係害死下一代。關兩老咩事呢。
買樓根本就戇鳩,個本金擺去收息都夠冚個租金有突
盡快幫兩老想辦法排公屋
你先可以重新
其實短期你咁講係啱,但長遠就唔啱。
一間公司正常利潤係正增長,自然市值就越黎越大,投資喺有前景規模大既公司咪唔會死。
唔識買咪買etf跟市場發展,只要個市場有增長,你就贏錢。
要靠炒tesla同bitcoin先上到車已經證明個社會痴撚線
你錯了,公屋仔狗衝做公務員aco 先係痴線
d友仔投機投資都未識分
環環相扣 稅制 自由經濟體系 土地房屋政策等等樣樣關事

但樓主呢個case一句講晒 貪字得個貧
又出現了
偽名題 呢個情況就唔係叫「落錯車」啦
而係叫做「有需要變賣資產」

題外話:真係識得人 60幾歲 寧願屋企人多層樓都唔賣樓醫病 喺極短時間內走咗(1年)
懷疑樓主是美景之子長大了。乘!叔叔抱抱。
自己無本事搵得少又賴老豆老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞