屋企兩老落錯車 真係會影響後代

257 回覆
478 Like 80 Dislike
講呢d,睇死你月入幾十萬咪又係攞去買樓
樓上有中聯辦,樓下有hold緊幾層樓既公務員,樓價會跌就奇啦
窮人上一輩思想害死下一代既未來
自住樓打死都唔賣
其實仲有好多平既樓
係睇你買唔買 但香港人又鍾情於新式私樓
唐樓平又話唔岩 又嫌棄行樓梯又話舊
舊式私樓住遠小小又話遠 又話無會所
有d人有層公屋既又可以用錄表買公屋\居屋
仲可以怪邊個
唐樓按揭年期短好多呀
舊私樓都唔平, 要右舊右遠右細先會平
你估啲錢自己識生出黎? 市場上有幾多人賺錢就有幾多人輸錢 你點保證你投資就會賺
你自己都用博依個字眼喇 咪就係賭博個博
如果投資就一定好過儲蓄 咁你點解讀買匯豐買利豐買石油買雷曼買長和個班人 ?
要生,俾公屋佢住係for佢哋生產下一代
果位呀叔唔知加下點
我唔係反對儲錢
你可以零投資
但唔好怨跟唔上個樓價囉
投資係搏架
因為我唔叻 我會睇錯
但重點都係
唔會怨老豆老母 唔會怨個社會
要怨 就怨自己廢
畀層樓你都係害左你, 做人要靠自己
點解唔可以怨個社會 你呢啲咪就係典型嘅blame the victim
樓價咁高嘅原因唔係因為唔投資 美元掛鉤 qe 港美利差 2%通漲目標 高地價政策全部都係社會因素黎
依家場game set到你回合扣錢 迫你上賭枱然後種巨以理直氣壯
再講 你睇返台指恆指韓指英指日指徳指 有邊個投資係跟得上樓價? 你只係用升咗嘅做basic(中資,美股) 咁咪會幻想投資就係保值賺錢囉

你依家同大陸憤青有咩分別
99.99%人失敗 0.01%人成功 都可以笑班人唔夠努力話佢地廢 而唔係諗吓點解得0.01%人會成功
victim 笑死
買唔到樓係victim
咁你點解讀買到樓既人?
買到樓咪唔係victim 囉
唔食唔住儲20.9年你覺得好正常合理 買唔到係因為廢
所以咪話你憤青
咪撚理佢啦 小學雞唔撚識經濟
唔知咩係necessities 唔知房屋政策邊個制定點樣制定
我唔知你幾歲 月入幾多
要買咩樓啦
我係90後
我同班frd 都靠自己錢上到車
究竟我係憤青定你地仲浪費緊時間?
可以繼續討論既
但對你買樓 無幫助
兩公婆夾埋月入4-5萬
買500萬內既樓
真係好輕鬆
佢地口話買唔到樓
但可能成數 DSR都未識計
算啦
你未買到㗎 你供緊嫁渣
我有樓住喇唔使煩呢啲嘢
但係我唔會因為自己有 就覺得咁樣係合理
亦唔會因為股票賺到錢就覺得個個都投資先合理 唔投資就係廢
繼續討論係幫助唔到我買樓
不過就一定幫助到你認知能力
社會無你呢啲廢人 其他人又點踩住你上 大把人負擔重過你 一樣好成功 你做唔到係你嘅問題 係度吠都無用
上唔上到車呢 我就睇數據嘅 你係街市買餸啲師奶? 講嚟講去就係你朋友點點點
合唔合理係睇你把尺去到邊嘅姐 就算啲樓再升多10倍都仍然會有人買得起㗎
幫你上樓唔係佢哋嘅責任
同樣地,供養佢哋都唔係你嘅責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞