IGN評出史上最出色 RPG 頭100位

320 回覆
7 Like 19 Dislike
最垃圾連場館都冇既日同月都上到榜? 冇撚病下話
呢個list冇zelda係對成個zelda系列嘅尊重
因為zelda唔係rpg

唔知佢點定義rpg
火紋,fft呢d戰略game又有
Mh4g呢d act又有(個劇情有同冇無分別

好明顯你未玩過fft
依隻叫srpg, 故事主軸都係圍繞主角,只係玩法上帶戰略

點會冇玩過,你講得有道理
我只係對個榜點定義RPG有疑問
正如好多人講點解殺老豆一隻都冇

因為100大不入囉

夢見島DX都冇又唔太講得通
淨係玩過14隻
TALES 唔係TOE/TOP 已經唔洗睇落去
http://www.ign.com/lists/top-100-games

都話左Zelda 係ADV game
依個榜Zelda 係排得前過chrono trigger 嫁
淨係玩過14隻

唔知有無人玩過哂呢100隻game?
咁舊既作品玩過都唔記得曬啲劇情

TO 系列唯一上榜TOS 竟然無TOA

自膠 重有隻tov

我都係第一時間諗到有tos但竟然無tota
竟然無Devil may cry
最鍾意嘅game
仙劍有冇呀
Persona 3 4 5有實力入到咩?

點解無?
mass effect 2簡直係全個系列最好玩

而家新出果隻一啲都唔好玩
grandia 排頭十應該
我爆左3次
Nier 呢?
幻想水滸傳2真係好好玩

我愛game
而家間唔中都會拎返嚟玩
可惜仆街KONAMI 唔再出
幻想水滸傳2真係好好玩

我愛game
而家間唔中都會拎返嚟玩

有時唔再出未必係一件壞事
幻想水滸傳2真係好好玩

我愛game
而家間唔中都會拎返嚟玩

有時唔再出未必係一件壞事

故事仲有好多嘢可以講
第五集都有返啲質素啦
係第四集垃圾姐
Ubisoft 呢
Chrono Trigger同FF6實至名歸喎
FF9高過FF7都好正常,FF7只係賣名氣

其實9好玩
我覺得係好多人玩完7,8突然9轉返以前種設計啲人接受唔到
尤其係淨係玩過7,8嘅人
冇undertale 此post已完

其實9好玩

咁多FF最鍾意就係九
VIVI同男女主都描寫得太正

其實9好玩

咁多FF最鍾意就係九

所以FF9一出
好多人見三頭身就未玩先屌隻野垃圾
可想而知FF7吸納左幾多新玩家

其實9好玩

咁多FF最鍾意就係九

9真係好正,d人因為佢用q版人就判佢死刑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞