IGN評出史上最出色 RPG 頭100位

320 回覆
7 Like 19 Dislike
ys 入得一集, Zwei 都無
幻想水滸傳2真係好好玩

我愛game
而家間唔中都會拎返嚟玩
可惜仆街KONAMI 唔再出

有時唔再出未必係一件壞事

故事仲有好多嘢可以講
第五集都有返啲質素啦
係第四集垃圾姐

第5集打仗有d難玩 不過好正
第4集打完鬼盗船有得用泰箂勁開心
頭10得呢幾隻玩過03,05,09,10
真係好值
但11嗰個真係要諗下
任務後期重複
又代入唔到個角色
玩到後期悶得濟棄左
MH高過DQ8
ys 入得一集, Zwei 都無

雙星物語點同到啲大作比
唔計經典黃版,pokemon竟然係sm真係幾意外
058.四狂神戰記2 Lufia II: Rise of the Sinistrals (SFC、1995.2.24)

有無巴打玩過,當年好正
FFTA 同 皇家騎士團 心中神作
058.四狂神戰記2 Lufia II: Rise of the Sinistrals (SFC、1995.2.24)

有無巴打玩過,當年好正

但當年FF 同DQ太強,蓋過左呢隻遊戲既光芒

有無巴打玩過,當年好正

同期仲有隻超時空之鑰
無天之痕

有無巴打玩過,當年好正

解迷 + RPG,四狂神2代最後boss係1代opening
新絕代相驕都無

有無巴打玩過,當年好正

解迷 + RPG,四狂神2代最後boss係1代opening

四狂神係正,d 迷有d 真係幾難, 蓋亞幻想記三部曲都好正, 超任年代其實好多rpg都好正, square既唔使講, 差唔多隻隻都好嘢黎, 鬼神﹑幕末降臨傳呢二隻都好深印象, 就算桃太郎, 亂馬朱貓團呢d都做得唔錯

sm 系統好多改革 但係俾機能限制得好緊要
唔再需要交通工具pkm 唔洗劈樹 好早期就俾埋飛天你用
唔再次次一樣八個場館續個挑之類
故事我覺得都有賣點 人設配角都唔差 啲npc性格幾過癮 女主角好正

gf 似係想用sun moon 做一個新standard
不過機能限制+新嘗試 始終有地方改進
好似大部份地圖過細 個名叫大森林但係行得兩步仔就行完
唔再用砍樹遊水限制故事進度 直接用個npc 棟喺度呵俾你過
感覺好生硬 島主試練個idea 好 但係規模太細
新pkm 數量唔多等等
不過好多我覺得都係機能/容量問題
以gf能力大把橋有排玩
黃金太陽玩左起碼5次
Breath of fire 3

sm 系統好多改革 但係俾機能限制得好緊要
唔再需要交通工具pkm 唔洗劈樹 好早期就俾埋飛天你用
唔再次次一樣八個場館續個挑之類
故事我覺得都有賣點 人設配角都唔差 啲npc性格幾過癮 女主角好正

gf 似係想用sun moon 做一個新standard
不過機能限制+新嘗試 始終有地方改進
好似大部份地圖過細 個名叫大森林但係行得兩步仔就行完
唔再用砍樹遊水限制故事進度 直接用個npc 棟喺度呵俾你過
感覺好生硬 島主試練個idea 好 但係規模太細
新pkm 數量唔多等等
不過好多我覺得都係機能/容量問題
以gf能力大把橋有排玩

系統改革多數都係細節,大橋差距唔係想像中咁大
而且可以比我投訴既位係好多(loading速度,迷宮性,新精靈唔吸引,甚至二周目元素你都講左好多)
當然質素我唔否定,係同系列算係比較另類,但講全面性比起舊作我唔覺有乜優勢
無天之痕

漢字game 都冇啦
仙劍應該要有
卡卡布三部曲
ED5
新海誠 天門
jdk

首名各方面都實至名歸
https://www.youtube.com/watch?v=adf8qQPo4m8

識嘢

鍾意ED4多D
KotOR
無天之痕

漢字game 都冇啦
仙劍應該要有

冇出英文版叫鬼佬點玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞