2021 CityU Taught Master

951 回覆
10 Like 36 Dislike
真。社會學家
咁無報HKU?
請問有冇人申請data science? 我三月申請到依家仲係 under review
係唔係每科得5個位,仲要講自己之後對社會有咩貢獻
好想知今年各科收咗幾多local
degree咁多人但msc收咁少?
我都無回音
因為有80幾個中國人我果年香港人只收左12個,個負責收生嘅professor直頭講佢覺得中國學生個底好啲。

提外話,AI同Data science果邊好重數底,成日都要用multivariate calculus,要選呢兩個stream要有心理準備,見好多人自視過高,take左又讀唔掂,最後drop
其實兩樣都係。一般情況下好多人都情願選三大,不竟個名嚮啲

至於競爭方面,你當foreigner同local係兩條queue,佢assign比local就係得10幾個quota,assign比foreigner就80幾個quota咁,所以local爭都算有競爭,幾多人 apply我無問,但超碼我排隊面試個area都企超過12個人

至於所謂嘅foreigner大部分嚟自邊到,大家應該知啦
順手講多樣嘢,我覺得好重要

入到嚟你你發現大部分同學都係foreigners

勸大家orientation day就要R friends/認住啲香港人,因為CS既orientation day local同foreigner係分開的

最大問題係做group project組隊,特別係選修,你啲fd未必想讀你想讀嘅嘢有啲科你會發現全部都係foreigner,呢個時候你有三條路選擇:
1. 隻揪
2. 一早就約埋啲朋友一齊reg/第一堂立即r local一齊
3. 講普通話,if you can't beat them, join them
Me 毒撚無朋友

唔知P77收唔夠人定點呢 好似好少人報
對比起中大, cityu cs msc有咩優勢?
呢幾年ai係hot topic, 未來10年應該係主流tech
好多人讀cs msc 都係為左讀多d ai
多謝ching提醒
城大啲notes內容好update

聽返朋友講,中大好多科都無mid term果啲,但城大就每科都一定有individual x 2, mid term, group project, exam,呢種算唔算優勢

其實讀完咪又係一張沙紙,有咩優勢都無所謂啦唔好諗住讀完出嚟可以變尖子,返工咪又係又零開始做起
佢地咪就係捉你地心態囉,以前無AI stream的嫁。其實AI同Data science嘅分別只係要讀多一科AI core同埋讀少一科elective,個elective pool基本上完全一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞