不是有線新聞財經資訊主播+記者討論區 V

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
連老江死訊都報得出,又係中國人民大學嘅碩士畢業生(睇抖陰同新華社新聞當了解中國嘅劉瀾昌都係呢度畢業),會出到乜嘢質素?骨精都係亞視臨死D人走晒先上到位。
話人爛仔講數,真係爛仔班人一早溶咗佢啦
無知一問:山雞台係咪共資鳳凰衛視?
有冇可能整番個黃絲網台。我見好多外國中文電視台都有買有絈新聞組嚟播。如果真係冇咗以前咁開放節目。希望有個平台俾呢班人去發揮!
山雞台有經驗
講就咁講,不過... (以下長文)

1. 網台點上支那採訪?採訪係新聞必不可少嘅部份。你都唔想佢哋好似KOL100同埋讚支那強大嘅片咁對住大公、文匯、新華社、支那辦、港人講地做source嘅稿當新聞咁讀,甚至斷章取義。
斷章取義係藍媒紅媒常用技巧,例如申請一張記者證係要成為記協正式會員,要交錢+證明你起碼一半收入係做傳媒工作+有會員介紹+執委審批先可以入會。藍媒紅媒淨係講紅字但係完全唔提及其他再老吹。

2. 不論黃藍嘅雞汁新聞同河蟹新聞氾濫(藍特別多),充斥太多content farm同作文當新聞。有幾多真係會課金比高質素新聞?如果真係多人肯俾傳真社唔會嗌救命。有D黃嘅讀者質素真係要改善,同藍屍一樣淨係信啱自己立場嘅嘢,大頭大字冇source嘅信到十足十。會否接受係真實但唔係好想聽嘅事?例如林子健事件,呢單傳真社拎CCTV報道比班人屌到飛起。

D藍媒成日用13歲記者證明記者氾濫媒體質素下降,其實係YT同FB放任堆親支content farm唔理先搞到新聞質素下降。
整唔難,點維持到先難
絕大部份網台只可以係興趣,好難係正職,冇大金主畀你燒錢好難搞得成
就算你話搞收費頻道,都要累積一定人氣先做到,依家香港人係唔鋸,但係唔代表佢哋一定會放錢落呢個新頻道,而且仲要維持到一段時間,呢啲都係要考慮
人地傳真社都越做越縮皮
蘋果日報都要蝕錢

香港地做傳媒好難做囉
仲要話係黃絲網台, 廣告都小一截啦
同埋要個網台出黎養咁多人都好難
香港政府都唔太當網媒記者係正式記者, 佢地要跑新聞都難好多

最重要都係有幾多人真係肯課金支持丫
唔係黎智英比人拉, 蘋果都無咁多人出黎話支持佢地啦
香港地要人支持, 可能要夠慘先多人支持
今日mavis好正
點解唔俾佢做埋7點嘅
陰公人少左
做嘅愈來愈多
不如做埋剪接丫笨!
俾個quali低幾班嘅人空降做揸高層逗幾倍人工,係人都唔gur,何況班下屬都係fit馬
以前ATV係咁架
四大垃圾成套搬落有線,
下次轉變一定係用卡式帶。
黃慧茹應該都幾高
非即日
ATV新聞N年前都係高質,當年仲有亞視六君子,不過之後越做越衰
之後有線會唔會好似亞視以下情況

話說2015年亞視員工不時被公司拖糧,有人生活開銷頓成難題,當時「昌哥」二話不說自掏腰包江湖救急,下屬當然感動到不得了啦。

不過幾日之後有人竟然拎出幾張借據要人簽下,話啲錢其實係公司大股東拎出嚟嘅,據講張借據條件相當辣,就係要債仔將欠薪當借款俾亞視。要知道一間公司莫財執笠,債權人排列係追薪者為先,追債者為後,小債主分到錢嘅機會好微。咁即係話,呢位亞視職員唔單止未必能夠追到「借」俾亞視嘅錢,仲有白紙黑字借據要還款俾大股東。你話中間人嘅協調溝通能力係咪好強呢﹖
Candace單拖做緊中國組
有線變無線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞