不是有線新聞財經資訊主播+記者討論區 V

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
Cap都唔駛
今晚有冇何靜文
樹仁新傳口碑幾好, 可惜以後政治同中國新聞四人幫都會睇得好緊, 記者幾有passion入到去都無用武之地
陳美茵都係樹仁
CCTVB都好多樹仁校友
CCTVB港聞組記者大學校友分佈上同真。有線新聞唔同。
前者好多都係樹仁、珠海、城大,後者多浸大同中大,樹仁唔多。
中國組全部走晒,嚟埋大公記者,其他嘅冇中國採訪知識。
港聞政治beat四人組(miu、Edwin、Panda、Ingrid)走晒,其他未必有做政治新聞經驗。

同埋樹仁新傳真係收好多好多人,HKU+BU+CU+城大+恒大+珠海(上年0)新聞系同 樹仁收生人數比例大概6:4 -5:5(粗略估計),N年前樹仁收160人左右,近幾年收差唔多200人,有一年220多DD。

收太多人時到出去實習就麻煩。傳媒蝕錢行業,一間媒體唔會offer好多位尤其而家疫情加經濟差(就算唔出糧亦都唔會開好多位,唔駛搵人教你咩?),仲要同其他大學爭。CCTVB呢D擺明唔會考慮中大浸大。我當一間比8-10個實習位,網媒資源仲緊分分鐘仲少甚至冇實習機會。計晒所有媒體有冇可能offer都四百個記者職位?同埋塞晒所有學生去自家學校媒體實驗室係解決唔到問題,樹仁今年就係因為疫情取消實習而改做校內習作,到將來搵工你對手個個有經驗但你冇就輸蝕。
何嘉駿早幾日睇大南街果段新聞, 睇落都唔錯
不過要多D時間觀察
下面個個好撚大波
真係唔合格
生煎包採主玉照,第日大家睇電視會聞到生煎包味
眾新聞成立中國組,網友有好多問題,你問我答
https://youtu.be/jIFuYXIpnPA
關心廖樂欣嗰位巴打可以放心,佢都有去眾新聞
凱晴換左衫 白變黑
成間香港開電視都係柒撚懞
家陣開77台,節目播出前警告話家長指引:有成人情節
點知係–香港電台節目:十大中文金曲

唔通港台上星期8點播家長指引節目

通訊局並將每日下午4時至晚上8時30分定為「合家欣賞時間」,在這段時間內,任何不適宜兒童觀看的情節,一律不准播映。
今日陳凱均幾靚
今晚何靜雯靚
週末專員莫曉璇live

左幾秒就完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞