居屋 2020 (7)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
印足12個月銀行月結單

最後一段
《僱員薪金證明書》正本及適用的稅務文件副本

· 如未能提供《僱員薪金證明書》,則須提供遞交申請表前 12 個曆月的糧單或入息證明文件副本。

我星期一打上去問下有咩可以代表入息證明文件先

問銀行借錢都係用mpf供款 唔知房署點睇
anyway. thanks
有睇到 唔知有咩文件為之入息證明文件咁解
Mpf都受 不過唔知房署洗唔洗你再補資料 最好問一問
一般都係銀行出糧/收入紀錄
驚既直接問房署
想問一問白居二係咪都要跟政府出個個揀樓次序去買?
定還是其實政府發咗信之後一年內就可以自己去搵經紀/業主買單位?

我想問下個揀樓次序有咩用?
如果係可以係出面地產舖買賣,a同b大家都係第一粒波咁啱又睇中同一個單位,咁其實點知個先後次序?定到頭嚟都係價高者得?
冇糧單係咪要比埋mpf戶口?
想問下資產審查係咪過左房署俾信你交野 9月9號既入息資產無問題就過關? 定之後揀樓定點要再審查一次 唔該哂
有無巴打幫幫手 唔該
如果無改,揀樓時有要簽多份聲明,
話當日入息資產唔過額

謝謝巴打 如無意外係咪都唔會再審 資產個度有D踩Margin
唔記得講 公司出糧出支票
咁你一定有銀行紀錄架啦
供mpf記錄有無列出你人工先?
如果無列明人工,全部或部份月份都係1500,人地點計?
銀行過數就錄有無呀?
其實你點計個人工出嚟?
銀行紀錄唔會寫果單入數係人工

有冇師兄知個資產點計?係計現時淨返嗰d就得,定一或點,假如有case係之前超咗,但d錢用咗去第二度(唔係買物業,冇物業係手),依家變咗唔超,咁得唔得?
唔係交曬定金,最後qd咗連15萬幾都冇埋,真係喊都冇謂,唔清唔楚惡到咁點玩吖
有無人有2018 d數據?
每條隊排到幾多號
23萬咁甘
咁馬2咪隨時都十幾萬
lau ming
其實你自己可以計到個大概
所以奉勸大家能力掹車邊嘅都要預埋呢啲雜費 揀咗樓先發覺唔夠錢就麻撚煩
居屋核心家庭第一粒波可以揀到大屋除左粉嶺?
揀樓次序排40。用左畢生運氣抽第一,點知比班綠白長玩哂。
小機馬2,大機馬1
WS70X仲有冇機鑽1或者鑽開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞