居屋 2020 (6)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
上個post
https://lihkg.com/thread/2233316/

居屋 2020 (5)

『居屋2020』http://www.housingauthority.gov.hk/hos/2020

『白居二2020』http://www.housingauthority.gov.hk/wsm/2020

自己睇申請須知啦屌你老尾
有正體/殘體/英文,都睇唔掂嘅可以驗下智商
---------------------------------------------------------------------

上圖係2019年居屋
---------------------------------------------------------------------

今年2020年
假設受歡迎程度係 3房>2房>1房>開放式
2100個核心長者 已經食晒 3房&2房

綠表及白表申請者的配額比率為 40:60
在選樓期間,每五名 出席選樓申請者的選樓次序依次為
(i)一位表申請者
(ii)一位白表申請者
(iii) 一位表申請者
(iv)一位白表申請者 以及
(v) 一位白表申請者

「家有長者優先選樓計劃」有 2,100 個單位的配額
白表「非核心家庭申請者」將獲安排於所有白表「其他核心家庭申請者」選樓之後才選樓。
一人申請者700 個單位。
一人申請者會在家庭申請者選樓後,選購餘下任何面積的一個單位。
上個post有師兄話連上年白長都有45%dq&放棄
咁我白長9xx咪隨時又上前一半
問:
請教下係咪CM12揀完到GE先再到WE 然後GM再落WM

答:
綠白綠白白 > 綠白綠白白 > LOOP
GE1 > WE1 > GE2 > WE2 > WE3
希望交文件順順利利 唔好dq
白單三千幾
得返開放式, 所以咪放棄囉
想問到底可以點聯絡政府問野
打電話又話疫情所以唔聽
send email又話疫情所以唔覆
咁我可以點問?踩上office?
但政府好似wfh緊?
wm149,馬2有冇機?
想知道到時嘅交易流程係點樣當日要準備啲乜嘢
如果綠長 第5個波 ,三房機會大唔大?
GM排名係代表咩?
我都係咁話🙏🏻
一定有添啦

建議認真睇下PDF
代表12重建戶加2100個綠白長,跟著加埋你個number -1就到你
有冇巴打係用長者計劃?
我睇佢話要長者+成員名去買

如果買完之後
成員要結婚就可以除名?
有冇話隔幾耐先可以除名?
白單73
我估揀到去到後期
剩籮底橙先多人放棄
要睇你個排序定你指你係WE000005?
GE sorry
第一個波 好似有粉嶺住下
哦明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞