應承我,去到歐美國家請尊重honor system

309 回覆
3060 Like 65 Dislike
up
push
咁又唔好咁神化歐美 你只能講每個國家都有呢d所謂「走精面」既人 只不過可能歐美國家d人比例上小好多 同埋價值觀唔同佢地係金錢上相對地冇我地睇得咁重 所以歐美好多人都冇存錢呢個習慣
樓主講緊對冧巴,唔係嗌冧巴
人地懶得走精面 直接跳閘/做賊 仲好似香港人咁比廢老卡咩
Off topic ,去到人地地方,香港人既炒賣風氣,賣買退換會唔會帶入當地文化呢?

好似炒iphone個啲,買左一大堆貨物,用左一陣,跟住退換。
其實我唔係好明外賣叫number唔係因為要跟返廚房張單咩
試過入錯飛落去諗住過點知彈個閘嚇到我仆街 勁柒
巴黎搭地鐵全部跳閘
香港人最難就係學識禮讓
特別連登仔最憎讓大肚婆
有咩分別
如果honor system 真係work 就唔洗要警察啦
人在NZ, 好多支那人同香港人,大撚把仆街
之前有個香港學生係商場撞左我架車走撚左,我搵左保安睇左cam 直接報保險,原來條友咩保險都冇賠到仆街
過兩日仲要打撚屌鳩我話大家香港人洗唔洗咁
條友真係on撚9 而家同你有親咩
乜唔係正常人都會咁?
依家m記都係就咁放係到拎
樓主串緊陶傑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞