應承我,去到歐美國家請尊重honor system

309 回覆
3060 Like 65 Dislike
push
月票幾平
嗰陣係Zurich exchange 限Zurich city 月票一個月62 CHF, 圍起黎500幾蚊
香港一程地鐵來回分分鍾都20蚊
r爆頭
呢類走精面真係香港人核心價值黎,不分藍黃男女老幼
correctly reporting all your income to tax department is also an honour system
亞洲人始終係禮貌上道德上係差啲 所以外國人先唔係咁鍾意亞洲移民
見過有個旅行kol, 當年去澳洲working holiday, 好自豪咁係個page 話返工著完d 褲就拎返去refund,鹽同糖都去hungry jack 拎, 核突到
咁係咪應該放係度由佢唔好食?
睇嚟德法瑞都係東歐
講完笑都係想講句 做人有返啲尊嚴 唔好變做蝗
美國starbuck個店員叫我拎自己個杯就得唔使show單比佢睇

香港慣左
試過係倫敦搭overground唔記得拍卡
咁啱有人查飛
臨罰款之前我話我唔係住英國
佢check完我個鄰國地址之後恍然大悟
仲親自帶我係下一站落車幫我拍番卡

英國罰逃票好似都幾甘
人賤就覺得其他人都一樣咁賤
我試過喺中環Starbucks叫latte venti 俾人搶咗
我同條友講 條友仲話係grande
將心比己
你地想人地尊重自己
前提係你都要識得尊重人地
呢邊真係好講個信字, 我住緊呢到有十幾個單位, Amazon 送貨見我行出黎問我係咪住嗰個單位, 咁啱真係我個單位問下我係咪嗰個名就咁就比左件貨我
希望大家都尊重番人地既文化
啲所謂KOL同貪小便宜既人成日吹捧呢啲乞兒文化, 映衰晒香港人
我係美國白人區餐廳打工
所有人都係phone in 落名落柯打
印象中無人走過單 就算佢地有事pick up 唔到
都會打黎道歉+ 下次比double 餐錢
我老闆好好人叫佢地唔洗比double
之後佢比double tips 我地

仲有一次我唔記得落單 太忙 miss 左個online order
之後佢黎個陣要等30分鐘
我心諗大獲啦
但佢竟然一句都無講 仲話係人都會犯錯
之後佢仲比double tips 話我地已經好辛苦
個下真心覺得人間有愛

外國啲人真心無咩野做 唔會少少野都發脾氣/搵野黎嘈
唔該香港人去到歐美國家唔放過自己但都放過人地

不過都係個句啦 服務業一定有閪客但我呢區既比例比較少
難啲喇
香港人出晒名貪小便宜
仲要唔淨止係上咗年紀班廢佬先貪
外國冇鎖?
點解要鎖匙🔒
根本當全世界係賊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞