AMD討論POST(60) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
啱啦,我粒 5950X 一換咗就可以解放粒 3950X
很想要吧
Spec:
MSI B450i Gaming Plus AC
AMD 3400G
Corsair Vengeance LPX 2 × 8GB 3200MHz
WD SN550 500GB

之前正正常常
跟住突然有一日開機底板CPU LED長著 開唔到機
以為係啲RAM插得唔好 試下交換插 變咗著DRAM & RGB LED
試過換Crucial Ballistix都係唔得
Clear CMOS一次之後有唔同咗少少 變咗幾盞LED輪流著 最後又停喺CPU度
再Clear多次就開到機
但用兩三個禮拜之後又會開唔到機 重複以上嘅嘢又可能冇事
咁多位巴打覺得係咪底板出問題?
全部嘢都好新下 9月買
Spec:
MSI B450i Gaming Plus AC
AMD 3400G
Corsair Vengeance LPX 2 × 8GB 3200MHz
WD SN550 500GB

之前正正常常
跟住突然有一日開機底板CPU LED長著 開唔到機
以為係啲RAM插得唔好 試下交換插 變咗著DRAM & VGA LED
試過換Crucial Ballistix都係唔得
Clear CMOS一次之後有唔同咗少少 變咗幾盞LED輪流著 最後又停喺CPU度
再Clear多次就開到機
但用兩三個禮拜之後又會開唔到機 重複以上嘅嘢又可能冇事
咁多位巴打覺得係咪底板出問題?
全部嘢都好新下 9月買
如果係普遍問題咁youtube一早大把片side by side slowmo比較啦 好似120Hz vs 144Hz咁都有
除左windows問題會唔會都有機會係RAM唔夾, 我之前專登比較過自己部3700X同公司部9700K唔覺有唔同
因為你嗰粒係3700x
咁我冇3900X試啦, 而家5900X有兩個CCD都唔覺有呢個問題咁你又唔信, 可以點
FILE 放係HARDDISK ?
全貓
SSD
Nr200我都落左全貓,六把
VGA燈?

試下張卡插第二條pcie槽

我試過粒u壞pcie通道 del咗好耐bug
解決左啦 原來係粒火牛壞左
換咗火牛未
買左粒新牛

依家debug code話02,明明琴晚都仲用到
屌 reboot 多次又入到windows...我咩都冇整
又02 又vga燈

板有問題 定張卡未插緊
依家又冇02, 正常用到 真係好靈異
每次開機都好似抽獎咁
又一week 5950x有貨未
Ram slot 交換slot重新插
求救plz
呢度鬼有人識
邊間買
拎返去鋪check

自己砌
拎去A sir 度check
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞