AMD討論POST(60) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
最新試到debug code會著, 跟住load到02, 之後部機自己shut down
抆 RAM 再插過?或者淨插一條 RAM 開機?
淨係用緊一條ram
不外乎都係抆抆插插,換另外嗰條 RAM 再開機試,或者抆起張顯示卡再插
已經再諗唔到原因
新手第一次用amd cpu, 買左粒5600x
想問下點解對ram明明係3600mhz c18
但開機之後得2133mhz?
開xmp會連windows都入唔到, 應該點set先上到3600 mhz?

底板用asus tuf b550m plus
ram係corsair Vengeance LPX 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600
一樣spec
下星期拎5900X
諗緊洗唔洗買返條轉4pin
應該無事嘅
有可能bios ram setting有事都會開唔到機,有冇試埋底板reset jumper???
不過我用msi, asus我唔知邊個位
update bios
02 仲係好早未有耐到ram
你試下拔cpu 著機, 如果識卡00, 好大機會cpu 有問題
仲有如果有其他機/卡試 可以試下張display card 係咪有問題
左上角個qr code其實攞嚟做咩
Check真定假?
Reset 掣喺 I/O 度有
風冷PBO上到5GHz
黎緊PBO2咪...
3600 MHz已經55967 葡萄
有冇巴打可以有償live support幫手解決個問題, 今晚解決到我出500, 解決唔到都比100

https://t.me/Kkk55566677888
update左都係上唔到 頂多3400 1.35v可以穩定打到下機
試過3600 1.4v但會玩玩下死機
a2 b2 ?
插哂四條
用緊CRUCIAL RAM 都1:1緊
Reset bios先再xmp
買左塊 Asus ROG X570i,先知沒 bios flashback, 要去漢科幫upgrade bios, 暫時沒得試粒5900x, 激死
係,直上AMD網 check真偽
數住針腳先
揸隱啲
點解唔叫舖頭幫你 update 埋
或者求其問人借粒 Zen 2 入 BIOS 插手指 update 嘛
返到屋企 望下塊板,先知無粒flashback掣,先知奶野,不過我去觀塘漢科 都近過SSP

利申:無朋友用大機電腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞