[今次有片] 又有個痴線佬用excel formula 嚟解迷宮路線

288 回覆
393 Like 8 Dislike
真係做野,下下由零開始,做天光都做唔掂。 雖然我自己係鐘意盡量自己做到自己做,感覺Controllable多 D
雖然唔係好明白 點應用

但睇落好勁 留名學野
應該唔會有實際用途
唔通真係用黎解迷宮
原來你係連登仔
好勁抽
你識我?
以為你係better trading 條友
好癲
雖然睇唔明但覺得樓主好勁
本身都整到想整嘅嘢,方法比較曲折,不過要load 分幾鐘
想睇下有冇得改善
幾時用excel畫畫
嚇死

我唔係
用python 同excel寫有咩分別
我讀u既時候都整左個 但有用到vba
我記得果時係用左 當時位置既前左右3格數值最細原理咁玩
另外 巴打有冇用excel玩自動貪食蛇同自動解數獨
冇既可以玩下 幾有挑戰性
excel畫畫應該純粹係拉多邊形
唔係好關formula事
同埋樓主冇乜畫畫天份
最多都係試過砌部iphone出黎
下次想整啲得意啲既野
不過未諗好整乜
寫咩
呢d 係咪deep learning個d 黎 自己搵條路出黎
其實D Array formula 有d咩特別好嘢function 值得學下撚下

只係試過用來做過 2行乘埋加埋(咁都只不過係用左ARRAY 相乘 呢個array特性 讀過數學都識)
冇deep learning成分係入面
純粹計數
array formula 本身唔會有咩特別function
都係用番本身就有既function用array方法去寫
lm
近排老細想叫我自動化d plot 圖做ppt

本身係用excel 計下d avg呀 increase per user呀咁
如果想按個制 就識去某個path嘅csv 去拎raw data
然後計完 plot張圖 過埋去ppt 幫我貼埋再save低
應該要學D咩先做到
用啲好basic 既vba會方便d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞