[今次有片] 又有個痴線佬用excel formula 嚟解迷宮路線

288 回覆
393 Like 8 Dislike
其實我覺得可以介紹下D,人哋想像唔到Excel 既功能!! 我其中一個用法係大量Extract 一堆 data 既某部分資料,有或者,批量改一堆Data。
Copy & Paste 比其他Application 用。
Excel 喺簡單快做少少野方面, 方便過其他 Programming Language 好多!!
雖然你喺連登搵生意
但你有料 (好似係 因為我唔識)
加油
所以我都搵得好低調..
用 if then 搞掂啦, 其實唔難
利申: 唔識
我覺得excel最好既地方係ui易整, debug容易(因為每個數都即刻睇到)
excel都可以用到咁
利:多數用python
其實真係離唔開if then
都唔明你咁講既用意何在
其實我都理解
好似打機咁
有人會揀最簡單最有效率既方法過關
有人會特登唔升lv唔著裝去打boss
每人取向都唔同既
只係我鍾意後者多啲
講到呢D 技能好基本咁...
其實最緊要識同老細SELL
其實識原理既人,要轉Language 好簡單。 唔識原理既人,比佢攞住曉飛既語言,一樣咩都做唔到。

用Excel 玩 AI Algorithm 夠Shocking,可以比一般人體會到,原來咁簡單既工具都可以做到。 熟左原理,有野想做,轉Python 都好易上手,就睇樓主有冇興趣 ga 姐。
啲老野通常都係咁諗
但事實上其實執人地個file仲難過自己寫一份
我有D project 想搵你做, 點contact 你?
其實好多人,可能根本想像唔到,Excel 可以做到既野。 所以D人唔覺得呢D有咩用,因為多數佢哋會當係不可能既任務而放棄。
其實如果真係做coding野既話我會用番java..
因為都係自用唔係職業所以一路都冇動力試python
不過而家好似個個學親都係py咁

java對我黎講最唔好係寫ui好撚煩
TG : @excel4freehk
睇唔明但支持
搵樓主OK㗎啦, 雖然我自認Excel 唔差,不過樓主教人咁耐,Excel 經驗應該多過我。

https://www.excel4freehk.com/e4fhk/online-course
巴打我愛你
python 似 VB 多D 冇咁多括孤, 而且 library 都唔少。
多lib真係好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞