[今次有片] 又有個痴線佬用excel formula 嚟解迷宮路線

288 回覆
393 Like 8 Dislike
樓主係點樣學好Excel
想問下,玩Excel去到呢個程度,可以搵到食????
岩岩開始學果時,都係唔識乜野就google
之後玩熟左咪自己開住個excel黎試

我有一期係無聊到自己諗啲難題俾自己解
果期我覺得進步得最快,進步到脫離左現實需要

btw如果你想睇下係咩難題可以去呢度望下
https://www.excel4freehk.com/e4fhk/challenge
搵到,點會搵唔到
(利申: 失業中)
push
強.但原理係咩
clssss
Respect
巴打個tg係咩?
tg: @excel4freehk
email : excel4freehk@gmail.com
site : www.excel4freehk.com
簡單講就係由a開始一路加1
加到去B 就搵番最細既NUMBER 番番去A度
果條就係最短既PATH
FDNOL
巴打唔好亂講野
is watching you
好有趣呀...

樓主, 個Command prompt 點整ga
呢舊假鳩cmd出奇地整左我好耐

首先我成個系統(包括個maze solver) 係分開一個個stage黎run
例如一開始係stage 1
搵到b就跳去stage 2
開始番a就係stage 3
每個stage 條formula都做唔同既野(用普通if就控制到)

而個cmd就預先寫哂咁多句野
然後控制番句野會係邊個stage彈出黎
同埋search route果度我特登整到每累積10張frame就會加一粒 .
搞到好似真係load緊咁
同埋我conditional formatting set左input果格有野就會變黑色字
再配合埋display同時彈 >maze_solver呢句野出黎
搞到好似真係cmd加左句command咁
Lm
訓先..
如果巴打覺得有趣睇完拜託幫手推一下
都整左唔少時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞