2020 JRE AO/EO/ATO/TO (2)

1001 回覆
7 Like 140 Dislike
佢話you can make any reasonable assumption嗎
咁依家全地球得台灣叫做冇事
咁我assume佢受影響都正常?
尤其是global tourism
第一頁case background 講明經濟 同 人口 不斷增長阿, 你亂作疫情咪係一個唔 reasonable 既assumption 囉
台灣今年gdp都升架
本地經濟/人口有增長唔代表環球經濟冇事
疫情好明顯對全球旅遊業有打擊
唔通真係要當Citadel係一個平行世界?

今次仆街了
下年早d報名
我assume埋氣候暖化、美國加息、AI人工智能發展
點解疫情係一個唔reasonable既assumption,唔明
經濟同人口不斷增長講緊係近代發生既事
疫情係呢一兩年
無相衝架wor
根據上面位巴打講,只能夠base no data file去寫而要完全同現實世界脫節,你呢d例子都係唔reasonable
佢想考你時事觸覺既話就唔洗特登作個虛構城市俾你寫喇
我明現實世界既時事唔係主軸
但提下疫情真係會扣分?
題目背景有提過WW2
都係現實世界既產物黎
疫情同個題目有咩關係?
我覺得言之成理就ok
咁講旅遊業點都有d關係
我提左少少做supporting justification,唔算寫左好多
算啦我今年第一年考,無乜溫過答題既requirements就走入去
點諗到佢仲煩過DSE通識
出年再試過
我唔敢話你錯
因為我都無睇過marking scheme

不過正常佢data file入面d point都夠一個正常手速既人作好篇essay仲有突
咁唔用果d point要走去用自己point咁risky又有咩謂

要知道,你睇d高官做野都知
正苦想搵既公務員
都係d可以將交落既工作按步就班,不多不少地完成既機器齒輪
我覺得太innovative/out of the box既話你係唔會有分加
我都係第一次考,background 同第一個proposal pros and cons 用好多時間,後面得返10分鐘亂寫
同船
始終疫情對旅遊業影響真係好大
冇法子抽空呢個context

祝大家一齊大步攬過
JRE考整合拓展多過見解論證
所以reasonable assumption建基於佢提供嘅data
並唔係要你就現屆政府or現世作任何評論
咁講會唔會易啲明
assume有疫情有少少挖個氹俾自己踩ge感覺
態度正確
呢d 全球發展方向assumption 係無問題兼十分正常 係講緊以世紀計既事
而家成個city planning 都係想將來發展旅遊業 影響幾十年 你講呢幾年疫情影響旅遊業所以改變成個city planning 既話合理咩
background 係咪完全可以skip ? 見到話assume d人知道晒background
直接Intro -> Pros Cons -> Suggestions.... ?
同埋錯字影響大唔大 ? 個弊字寫左做幣, 帑寫左做帤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞