NIO Day 等候區

475 回覆
26 Like 14 Dislike
認同 商業角度完成冇營運成效 要搵地邊整要維繫但唔同充電站人地去為左吸客租用或買你既充電機 account角度睇你成手assest 唔明除左威同搶第一有咩用
你講緊既技術要幾多年後先完整?你睇手機快充就知 依家去到100W以上都要半個鐘先充滿 我比你15分鐘充滿好未 點都唔夠換電快 再重申一次有換電唔=無充電 只係加個選擇 如果有人因為多個選擇而揀買蔚來車佢已經賺左 我當真係好似你講咁成熟 5分鐘充滿電 咁到時咪取消個換電站囉
你淨係睇TSELA鋪V3充電覆蓋就知幾搖遠 市佔咪係公司既價值點解唔可以洗錢係市佔到?
不如你比條實數我睇下個成本同收入 再講成本效益
同埋點計一定係燒錢 換電唔係完全免費 我覺得係會多一個收入來源 NIO咁多周邊服務人手可換掉配唔洗幾多開支
其實nio每賣一部車 要整多幾多舊電先夠換
佢既產能已經比tesla低 仲要制造咁多舊電去電池銀行
可能好似當年apple開store個陣個個都話佢傻仔 燒錢 無商業效益
但最後因為滿足客人體驗成功左
可能係初期整換電站係唔乎合成本效率 但如果有一部份人因為咁吸左入去實際試過覺得好用擴大市場佔有 之後先再改善產能同毛利又會唔會成功
apple係手機界既領頭羊 nio邊有咁既能力同marktet
穩了

喂屌!原來競爭車款係魔刀 S

失敬失敬!

但係小鵬P7,同model 3唔打呀?
Model S 本身都唔好賣
第一間apple store開個陣好似未出iphone
車主好狂熱,好多成日肯做做交車志願者
側面睇係OK,但前面我覺得好怪
明明係同model S比較,
上面一個2個拎黎同model 3比, 然後話貴, 睇到我
屌!華為夠賣貴手機啦!大陸啲撚樣咪又係買iPhone
做番小米平平地咪好賣囉
同意。大陸好多人實際上鐘意直接換電多過充電,因為快同方便好多,所以反而我覺得佢起多D 換電站,係迎合內地電動車駕駛者嘅喜好習慣成為產品競爭優勢嘅一部分。加埋換電站同充電椿都可以並存嘅
好多人預訂喎 星期一爆升
你真係唔識.....唔好比政見矇閉......

iphone 大陸係好賣,但華為亦非常受歡迎,你留意下好撚多自由行係用華為....
市場夠大,足以容納幾個品牌同時都大賣既
70$
係用華為手機發佈消息都係SENT BY IPHONE
話時話有冇講歐洲嘅 plan
咁梗有呢d傻仔,唔代表少人用囉......

我大陸親戚都係大多數用華為,佢咁唔賣得市佔唔會頭一,二啦
咁市場又唔係得Tesla ,仲有比亞迪電動車,小鵬電動車。比亞迪嗰架漢 ev 靚撚過 ET7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞