[輕輕鬆鬆首名出線] 車路士球迷討論區

1001 回覆
2 Like 12 Dislike
唔好忽視社交網絡圍爐現象
我都等緊你嘅黃店wishful thinking預言實現嗰日
仲要成班圍威喂 好撚on9
Tonight topic

血洗拉蒙球場!
你咪走撚左去同d波台狗圍爐
其實你知唔知咩叫圍爐?圍爐即係好似你咁wishful thinking諗到啲嘢出嚟但你個圏子冇人去指正你,淨係大家一齊圍著打飛機迴音壁咁以為自己諗出嚟嘅嘢係絕對正理,繼而令你啲傻閪想法根深蒂固啊
SNS只係加快咗大撕裂嘅進度
無SNS咪街頭決鬥互片囉
咁去返個問題先,就係幾時開始好似大家都唔再care對家點諗先?大撕裂嘅原因又係咩?其實煽風點火呢啲嘢就唔係近年先有,反間計都一早喺三十六計有講啦,點解係近年真係有人講幾句,啲火就已經可以燒咁旺先?
2014年 大家有諗住坐低講 但係結果換來咁大嘅打壓

自己屋企都係咁 舊年屋企人一開始都唔反對我立場 大家仲可以交換下意見
但後尾班藍屍洗fake news 搞撚到屋企人屌來屌去 想平心靜氣討論都比人大大聲屌返轉頭 根本唔想同你理性討論 結果自己又忍不住屌返轉頭

嘈左幾鑊勁嘅所以以家係屋企索性唔講 費事嘈
之前先係波台圍爐笑鳩cctoy deep state 論同侵侵敗選
咁快唔記得
咩大雞樂 nben個堆根本就on撚9
咪講到以前兩邊好在乎對面嘅諗法先得架
以前咪又係一班想民主改革嘅同一班歲月靜好港豬互相WFC對方
經濟唔差人口又未膨脹到吸啖新鮮空氣都難咪Keep住大家WFC大家
家陣經濟神話收皮 人又多到連放鬆嘅空間都無 自然就神經質好多
仲有雨革或者再之前嘈嘅主要係政見
而家嘅政治問題已經上綱到去種族層面 灰色地帶自然更少
SNS只不過係將本身差唔多2047前會出現嘅爭鬥推前咗
有時都唔係話宜家大家坐低傾就得,之所以大家喺宜家呢個時代已經冇辦法再平心靜氣,又或者喺嘈完交後可以當冇事,我認為啦,係唔同人喺嘈之前,其實係咪已經有好多前設?而呢啲先入為主嘅概念又源自邊度呢?本身雙方喺所謂坐低傾之前就已經set咗道牆嘅時候,其實都好難會有結果出到嚟,而最後大家就繼續陷入呢個惡性循環當中。
果班活躍左咁多年 從來冇入過佢地既po
根本為反而反 時事台確實間唔中有on9野 但使唔使盲反到連龍門 攬炒巴都膠化
笑鳩你deep state論就緊架啦,一係就邏輯漏洞大到填唔到,一係就純粹將一啲概念講到大一大。咁撚鍾意咩都deep state就去同白兵做frd啦你。同埋我點笑鳩Trump輸啊?笑緊你呢啲傻閪連美國個政治結構係點又唔識,人地場選舉其實係點運作都唔識就當自己係美國通啊。
喂,你覺得我屌鳩呢啲理論on9你錯嘅,咁你又係咪覺得啲理論啱呀?不如攞出嚟講啦
嗰班人嘅人生意義係咪就係每日喺波台開假膠po之後一大堆人圍爐以為好型每日起碼開十幾個po
我個人認為啦
由689呢條友搞起先
當年港獨根本唔入流 但係佢反而拎出來擺上枱面講 咪令到社會一定會討論㗎
再加上雨傘運動 共媒將運動同港獨掛勾 咪令到藍屍對民主運動有左先入為主
再加上保皇狗成日話議會抗爭係亂、搞破壞 會令到社會「好似」台灣呀 西方國家咁「亂」日日出來暴亂 呢啲前設鋪排左成廿年 就係將民主自由污名化

舊年一爆 原本黃營想和平解決一定係大多數 但係藍屍嘅先入為主就係你出嚟就係港獨 就係暴徒 有理無理打撚柒你先(eg. 721 福建狗)討論過程用理性客觀事實去抝藍屍就係唔理性屌你 講得多咪心淡lor
我就冇講過以前好美好大家為同一目標奮鬥,但咁點解以前冇宜家咁爆?大家以前大家意見唔同還意見唔同,但大家都仲要喺同一個社會接觸,咁有啲問題就算大家意見幾唔同,終究大家都要去解決,你講到大家WFC大家嘅地方,其實咪係一啲唔會影響大家生活嘅唔同,咪自然唔駛再理,咪就係所謂嘅「包容」。

但社交網絡嘅出現,係令到本身大家意見唔同嘅人真係可以再減少互相交流機會,而中家除咗意見唔同外,大家喺個迴音壁再加深埋對面嘅刻板印象,咁到真係無可避免要交鋒時,大家都已經有太多對對方嘅前設,立場行先,甚至意識形態行先嘅時候仲邊會仲有討論空間?
只能咁講,有好多嘢damage is done
同埋好多嘢我覺得都係blame唔到任何一方,本身喺資訊泛濫嘅年代,大家喺冇可能接收晒所有資訊下,就一定係會接收呢啲碎片化晒嘅訊息,而大家選擇接收資訊係以意識形態同情感行先時,更加唔可能砌到事件嘅全貌,呢啲咪係好多人成日提嘅「後真相時代」。喺呢個公共論述已經唔再存在嘅時代,撕裂就只會更加無法修補
有無人好似我咁 緊張到抑鬱症又發作
E.lamela ching點睇大雞樂個堆撚樣
依家我好正面
佢同佢地班波台狗frd底嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞