(QP JJ) QP Exam Dec 2020(3)

969 回覆
6 Like 2 Dislike
我都係
咁差b 唔係全部一樣
可惜唔同考場 唔係tmr揾下你
BD冇做幾多分?
想知大概可以空幾多
D鳩做都要做鳩曬佢
上次pass咗,但唔係我識,只係格硬做
其實無規定架喎 如果你其他攞足分其實你空1/2都可以合格
我覺得最重要既係識做既一定要做哂先 唔識做空左佢都無所謂
time management真係好重要
唔好擺哂一題搞到其他識做既都無時間做而要空左
點格硬做呀
真心想知計property tax salary tax如果有粒數錯
下面係咪全0
唔該哂
有冇D攻略
B:20
C:20
D:25
我個case 係咁
啱呀⋯
MC 我上次肯定自己答唔準或答咗都未必有分就無做喇
好 真心盡做算
你考邊科,科科唔同
因為見有d 答案根本可以係lp照抄
但望住條題目 又諗唔到可以係邊到搵
覺得呢d分一定要執到。。。
B D
D 好撚難呀
巴打你c冇做20分都pass咁癲?
我大約跟住佢個預計時間去做 實有d多有d少既 做唔哂都要飛去下一題先
之後實有一d小分題唔識做
唔做住
將識做又做唔哂既做番先
有時間先慢慢諗番唔識做個d
諗唔到抄下notes 博defination攞分

利申:本人策略 唔知係咪個個識用
佢依家擺明次次抽d新野出黎問
上次問咩two tier tax rate 冷門到仆街
諗住聽日睇下supplement 痴下label 就算
我都諗住類似咁唔該
有冇人諗住如果今次fail就轉考cpaa 算
MD 我覺得要答到好logical , 畀個maker 知道你係明佢幾時taxable, 幾時唔taxable...
Exemption 一定要有
最後先畀conclusion & calculation if any

B就計數step 要寫清楚,如果佢要夾雜文字解釋就要參考翻Mark 份note,我基本上照抄改case fact 啫
d我覺得已經係4科入面最簡單
c真係難到仆街
考完出嚟我都係50:50會唔會pass
最後過到,好感恩
B 難啲
b我一take pass所以我覺得無咁難
可能我本身中意計數多d
吹水科唔適合我
Sor,我想講嘅同上面巴打一樣,盡做啦,但最好唔好漏
卡左三次A 其他一take pass 想問有冇攻略
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞