(QP JJ) QP Exam Dec 2020(3)

969 回覆
6 Like 2 Dislike
想問下 MD d IRO section 係要熟到咩程度
係咪要熟到見到題目就諗起 邊個section
麻煩哂
三大神科都要問人
唔該哂!!!
三大神科 0 acct 底
唔該
好人一世平安
想知MC點整index好
爬文都懶
樓主份c同我份a差唔多一樣模式
不過我a主要係整consol,9,15,sbp個d
因為量太多 我會自己class
其餘都係by section就算
QP 必勝心法

Files(QP除左理解,搵notes都極為重要):
1. 1/2本notes,index哂加分好頁d content 喺邊,唔好睇公會嗰本,垃圾黎
2. 1/2本pp/mock,by year,寫明每條考乜,加highlight大致相同嘅topic,mock尤其重要,因為好準嘅

考試策略:
1. 入到場,目標係要儲分求衝到線,而唔係做哂,有d得幾分如果冇大信心建議唔好答,因為要搵,當然你可以鳩寫甚至最後做嘅。一定要定好答題順序加時間。

2. 每題預好時間就要完全跟住,通常例如你用30分鐘答,過左20分鐘suppose 你都cover左你7/8成你目標要拎嘅分,唔好為左一少塊田犧牲其他森林。

3. 考完咪對卷,好好休息準備下晝,考完一個module通常都已經冇左一半元氣,無謂增加不必要負擔。

希望幫到大家,加油!
利申全部一take pass,mock 係炒哂車嘅
一理通百理明
MA仲有NCO

好屈機 co都整埋
有你份index溫1-2日都pass到
我科d都係拎fd份index 溫左2日pass左
不過個2日幾乎無訓去摸熟佢index既運作
MA 冇整, FE 整
1分都要執埋
mock炒車係常識吧
bug4 4間加埋mock pass既人應該得10%
好似有一個module得十幾分
根本個日係逼你即場溫書日
個個出到黎都係話唔知睇緊d乜
未開始溫就咁快mock緊係....特別係big4 勁人考前幾日先溫就pass
有時候呢D company ordinance , ethics呀,易執分
big 4緊係有三星期study leave,响commercial邊有咁多日放,頂多拎5日AL考兩科連考試

open book邊洗死記爛背,closed book既意思係熟到唔洗睇notes都寫到答案,唔係第一頁背到尾,主要睇下pp,有數計下,pp唔洗真係做
我懷疑唔洗50分先合格,考module嗰陣試過十幾分,近二十分無做都pass
點做到溫幾日就pass
雖然我都識個big4 fd次次放study leave第一個星期就去旅行
之後佢先開波溫書,仲要module fe 一take過
Mc 有無咩大熱topic一定要溫
癡撚線
依家仲有人操mock 嘅咩? Mock 科科都係睇only
利申:除咗Mark MB , 無一份中,未考MA, 考完Update
你係科科都咁打呀,FE...
要整幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞