其實社會或者係啲公司點睇ou degree ?

105 回覆
28 Like 6 Dislike
冇面試係見工定non ju?
AO?EO?
睇讀咩科將來做邊行,例如it咁理鬼你咩u都係餓狗搶屎咁
3大pt master係咪真係咁易入
講緊見工 個陣差少少入8大 第一個sem運氣唔好 同左班唔勁既人一組 所以平均都係得3.2/3.3 不過其實唔洗咁擔心你努力工作 大把好既工 當然精英工就唔洗諗 例如hsbc mt
OU出身做professor
吹大啲呀笨
老實講做左幾年野冇人理你係公開定公關,做到野就得
揾1個半個少數例子實有

但肯定冇乜代表性
不如你睇埋之後啲留言先,我就全部講真話,IT個市一向好。
社會根本唔會理你,
有冇工作能力是最重要。

係連登失敗者先鐘意講到DSE高分讀咩學校好巴閉,
社會又對自己幾唔公平。
反而想知點睇含大商科係咪好廢
作為老屎忽睇到上面d留言表示

1. 以U論U,OU係非常非常次等大學,同海外topup差唔多。比起d二三流大學畢業生,OU畢業生應該需要更多extra野證明自己能力合格,勝任一般大學畢業生想做的文職工作。

但又咁,先唔講DSE失敗,樓主連HD都過唔到3,自己咩能力真係心照啦,有City offer唔通你會諗OU咩。上面仲講咩大公司MT,仆街連DSE 20分都無呀M你老母咩,做人應該有自知之明。

2.際遇呢d野,波大樣靚,識social或者屋企有connection,比學歷更更更重要是常識吧。但如果講到際遇好撚重要學歷完全無用呢,屌如果我身家有幾億我使撚考DSE咩,問題我無呀嘛

3. 講工作能力,咁呢d真係睇你做邊飯,但一般寫字樓工應該睇吹水睇branding多過睇實際工作能力,當然你工作能力太差下下都比老細屌到化又唔同講法
鯨大
勁撚過OU啦
你理得人點睇,我都想MIT畢業

無論聰明又好蠢又好,讀得書好,讀唔到都好,都係要繼續生活。

日日覺得自己冇啲乜生活會好撚慘
冇其他大俾佢揀咪考慮你囉
師兄講得好啱,但係可惜好多人都唔會咁諗
BBA不論質素/朵 HSU>>>OU
其中有一個紅官係OU出身
好中肯
見過好多公司內定上位但冇degree嘅人都係咁做
邊撚個呀 講黎聽下
識人1st hon再補PGDE做老師
亦識人畢後去左讀兩大MSW

General Case咁睇OU一般比其他UGC degree條路難行(除左nursing),但唔係完全死路一條嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞