其實社會或者係啲公司點睇ou degree ?

105 回覆
28 Like 6 Dislike
degree係一張入場券但係小弟讀書真係唔叻,讀緊HD但gpa 好低,大概2.7左右,所以想讀ou 攞個degree 就算,不過見好多人都話ou 唔好,有冇前輩比下意見?
你自己心態係"攞個degree 就算"
咁社會上對你地既睇法咪就係"攞個degree 就算"
等Ou潮文
但係想知有冇公司見到ou degree 就直接唔in 你,因為我想讀商科
已經睇過
經驗>學歷
定係我連degree 都唔讀,直接hd做野?
有好多工係指明要U grad, 如果你target係嗰啲工就點都要讀返個返嚟
明白,咁ou degree 都架嗎?
依家唔係樓主唔想讀 係問大家點睇ou
利申:睇答案
想通了,即將要和社會接軌,
就職後要拼盡全力 賺錢,拿取權力。
會首先經 香港公開大學BBA(C&G) FT. 進場,先拿Degree。
然後一邊工作一邊拿Master,以最快速度上位。
成功KO第一捅金後,我才能繼續實現夢想,理想。
(搞樂團,養孩子,父母,去幫有需要的人)
4年 Business Law, 將來就可以用法律監管公司各個部門。
又要負責幫公司和 港交所,稅務局聯繫。
更加可以有能力為公司制定未來政策。
表現好的話可以入董事會。
簡直是公司主力核心。
我迫不及待好想玩玩了。
OU also U
咁樣我明啦
OU 可以讀DL 返住工讀 唔洗浪費太多時間 讀書講緊學費+幾年時間其實好重成本 仲要讀完出黎幾大機會冇用 但係唔讀會因為冇DEGREE LOCK左上限 所以最好讀搵到食/幫到你份工既科
覺得辛苦可以拖住慢慢讀 當你做4年野 快手已經讀完 慢極都讀左一半
我個科聽畢業師兄講talk都係高人工,做緊professor/畢業5年做大公司team leader都有,師兄話主要睇interview,因為我個科出來做野既表現幾好,頂多fg可能會比hr壓價,但我見graduate salary mean都有$18000,我自己就盡高gpa grad,報咗同科專啲既master增加競爭力。要睇你讀咩科,同埋入ou之後你點造化都好重要。
Asso 2.8畢業 edu 畢業 做過hm
Ou 同外國比錢個d野雞u有咩分別我係老闆實唔請
我做intern個時同我同期嘅intern HKU/CUHK/PolyU都有,但樓主讀bba ,呢科好似真係幾睇U名氣,情況未必同我一樣。
問得出呢個問題 比你讀到3大都應該搵唔到咩好公司啦
讀好個 degree 先講啦
你第一份工冇工作經驗,唯有睇你校內成績,同見試啲對答。
之後嘅工就睇之前的工作經驗,係咪 OU 都唔係好關事
至於再之後發展好睇際遇,有期望係好,但要有平常心去面對不如意的事情,一個人喺公司入面好渺小,一步一步黎。
入庇護工場做
老實講商科恆大好過啦
有top up 就三大pt master
客觀黎講
有讀好過冇讀
照計ou degree係好過淨係得dse, hd/asso
但你問人地點睇
得罪講句 人地咪當你係degree裡面最濕鳩果個
連你自己都出post問
即係你都認同ou係半桶水垃圾呃degree番黎先讀
人地咁評價都好正常姐

點都好
出黎做野係靠自己其他能力
大學唔會教你
而大學degree只係個名
等你做左3-5年野
如果仲要靠個大學/degree名搵工
證明你都只係值fresh grad個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞