其實社會或者係啲公司點睇ou degree ?

105 回覆
28 Like 6 Dislike
ou係掛住大學名,俾d準備(內部確定)將要上位而又無學歷嘅人去補學歷㗎。

你要靠學歷搵工就過主啦,年年咁多大學畢業,排隊都未排到ou仔
係,加上讀書得到既野唔只係得張沙紙
咩學校 degree係其次 價低者得
其實你理得人地點睇?
睇返你依個gpa
其實ou已經算你有得揀既入面最好既一個
不過你預頭個幾份工會有啲"click"先囉
btw讀咩hd?
咩科
Health
依科好似少伏
你DSE高分 asso爆4 唔會讀ou啦 係咪?
呢個咪答案
做到gm 沒所謂啦
我含 intern多機會 有恆生保底
OU degree當然算degree,但如果你競爭對手係8大,exposure又差唔多,都係一樣輸。
相反,你hd/asso畢業有兩年相關工作經驗,可能比起拎住個hea讀嘅OU degree有著數
講真話=批評你讀ou 商科可以搵到咩工?8大Bba都夠做低你啦 入ou就入啲可以考牌嘅科 有牌嘅都叫唔睇出身 餓你唔死 最多升唔到 如果讀普通Bba出黎 gt/mt又無你份 有排都唔洗升
所以唔洗經驗就考到牌? 咩牌咁值錢得黎又咁CHEAP? 好似幾正
Y NOT BOTH 一路做一路讀
護士、老師、物理治療、視光、幼教 一堆易入醫療科教育科你讀完就有工開啦 入東華 ou 明愛大把啦
低分唔通入商呢啲競爭大嘅科咩 廢啲都唔夠人競爭啦
當你係個FG
公司可以用咩嚟評核你嘅能力?學歷
相同學歷嘅時候,又要點樣評核到請嘅人嘅能力?唯有大學水平,而呢樣嘢好主觀
外國人望香港嘅大學或者冇咩分別
但香港人,尤其係上一輩嘅,肯定心中有把尺
港中科,跟住兩間理工大學,之後其他

OU唔係冇機會,但要排得後啲
Adore
一定有公司唔考慮ou
ou鎮校之寶 nursing囉 仲要問
不了留返比你
ou 做咩法官 咪9up wor
Chur埋佢 揀間好少少既u啦
當初我讀hd第一個sem死左 之後其他sem爆gpa都係得3.3畢業 入唔到8大 讀左ou 我會同你講 u名無咩所謂 睇你個人上唔上進同努力 我其他u既中同人工都際遇都無我咁好 佢地中大浸大等等
但老實講 大行mt
ou商科實唔洗諗 我試過申請 面試都無
政府工係一個好選擇 可以屌打佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞