「蘭陵王妃」大陸女星蘭字都唔識抱怨生僻 激發正簡爭議

405 回覆
1211 Like 22 Dislike
係啊,佢地讀中醫。
香港人睇簡體絕對唔難, 話唔明既, 只係本身中文底子差
大陸係大部分大學 你讀得中文系都一定要識繁體,因為你唔識繁體係讀唔到堆十三經注疏同古書的,就算香港中文系班大陸Prof都個個識寫識睇繁體
我的計算機壞了
你估下我的計算機是乜
我嘅意思係對咩人用咩方式說話。對粗魯人,就用翻粗魯說話。對文雅人用翻文雅說話。文言文同白話文各有其存在之價值。
而且亦都不一定文言文就比白話文少字。
存儲器。
大把小學生都識嘅詞語可以用:非常見字、非常用字、非日常用字

生僻呢個詞語嘅學習程度一定深過上面
原來喺支那啲聖人就係用手掘地=自掘墳墓
好易記
個老師分唔清句讀,然後話你錯。
唔識繁體睇唔到古書 所以嗰時我啲支那同學嗌晒救命不過咁 其實我識嘅大部份支那中文系同學都認同要復興繁體字 因為學到文字學 學六書 就知殘體係對唔上
當你用緊嘅文字係研究唔到 要點讀中文系?
係播, 多得其他人起底, 原來你係5毛, 屌你老母

文盲
無錯啊,我d prof都係咁想,利申:渣兜中文系
大陸連大學中文系都唔教繁體?你夸張左喔。大陸人小學以識寫繁體為榮。係後來班老師覺得識寫又點,考唔到高分所以就無鼓勵佢地學。但大學研究中文,講到六書就必定會教繁簡體,同埋簡體點來。除非佢地無教到呢樣。
果陣共產黨推簡體係因為果陣太多人無錢讀書,繁體字又多筆,識字率好低 仲有好幾個原因
主要因為筆畫太多,D大人記唔到。其實從細學就唔會。宜家呢個問題解決左,應該用翻繁體。另外,唔知點解新加坡跟人用簡體。
因為monke brain處理唔到囉
大陸小學叫書法果個都要識繁體。
大陸小學書法果個都要識繁體。
篇文講緊既係網名
點樣上文下理
「文盲多少取決於教育方法,不是文字筆畫的多少。」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞