「蘭陵王妃」大陸女星蘭字都唔識抱怨生僻 激發正簡爭議

405 回覆
1211 Like 22 Dislike
支那人用殘體襯到絕
上綱上線?你唔好喺度偷換概念 我確實喺大陸讀過書 知道咩環境 我所知嘅就係有大學要學 有大學唔係compulsory要你學 而我嘅point係去到中文系又要學返 真係多鳩餘 並唔係笑佢哋唔洗學繁體去讀中文系
你話大陸人以寫繁體字為榮只係老師唔鼓勵?你上一上微博睇下相關討論 踩繁中嘅佔幾多成?

我有話學到六書唔教繁體?就係會教 所以學生先明白殘體對唔上 所以先認為要復興繁體

其實你覺得我係吹水笑大陸中文系 係咩事?
人哋老公都係屌閪啫,唔通教書咩
識個朋友係認真唔識睇簡體字
一隻都唔識 睇簡體都係有邊讀邊
睇得明幾多%簡體字
寫得出幾多%簡體字
sor我錯。自從學左DSE嘅速讀之後,成日理解錯。
想問下夸定誇定兩個都岩
等我研究下先。真係無留意過。
生僻不嬲都形容字
咪撚玩啦
而家啲學生點我唔清楚
但以前考dse用殘體一定係少數
全乜撚野部dse
我地呀
我地中學呀。
可彩班支畜寫殘體講胡語
唔係係網上都好難分
支持班下等生物一直用
支那種
你一定無考過DSE。我地考DSE全部用簡體

我睇你句野以前文後理去睇
以前面果句
個「我地」點睇都似講到考dse就用殘體咁
如果我地係代表「我地中學」感覺唔係前文後理好似唔係好合理
不過你解釋返大家明就算
好似兩個都得,但意義不同。夸係指夸張手法,將一樣野放大。而誇就係指誇人,正面地誇,誇獎。
呢度來講,用夸張係話佢用夸張手法。用誇張就變成話佢太過誇獎某一方。

以上均屬個人理解。
可能我睇得書少掛
連「生僻」都唔識......真係尷尬
係咩?我地當時就係簡繁混合。我通識攞2。中文作文攞1。欲哭無淚。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞