「蘭陵王妃」大陸女星蘭字都唔識抱怨生僻 激發正簡爭議

405 回覆
1211 Like 22 Dislike
得你隻五毛狗覺得生僻
教育做得好啲,就唔會出現你呢種五毛
你一定無考過DSE。我地考DSE全部用簡體。為左寫快D。特別通識。
有時打支那game用繁體字仲會比人問我打緊咩字,叫我打簡體,真係屌佢班生番都費事
掃除文盲=制造文盲
字殘腦更殘
香港班垃圾全民造星咪又係一樣,根本偽人就係垃圾學歷低文盲冇文化
好想像力,俾你講完都覺得似

同個 爛 字應該係最襯
簡體都係加個 火字邊
諗起細個見到簡體字既聖誕節 讀左怪誕節
歸亞蕾肯定好尷尬
《說文》:「汝潁之閒謂致力於地曰圣。」呢個「圣」字從又從土,係一個會意字,喺古代既意思就係用手用力挖土咁解而家呢個字亦成為左簡化字之一,但佢係古代本身係表達另外一種意思既
呢條女本身都係農村出黎
文盲唔出奇
其實簡寫以前都有
好似「双」﹑「从」兩個字甚至比「雙」﹑「從」更早出現
不過好多簡體字都係格硬黎
例如「頁」「魚」「言」做部首果堆 草書格硬整做正寫
「讓」字有簡體 但「壤」字又冇 on99

不過而家電腦時代
好應該學返正體字啦
所謂5000年文化都係騎刧返黎
共匪支那70年歷史邊有文化
根本冇中國呢樣野
用繁體字的都不是中國人
大陸書法都要寫翻繁體。簡體只係掃盲嘅基本階段,為左提高識字率。因為繁體筆畫多,唔係從細學起好難學。但唔知點解習近西個on9仔唔慢慢改翻用繁體。可能睇到新加坡用簡體,然後就文化自信打飛機。屌搵個幼稚園低B班嘅人做國家主席,扺班MLP比人睇唔起。
正常會以為 printer 壞左

出盡奶力去批評 簡體字
認為中國人都應該睇得明 繁體字

恭祝,你是個隱性大中華主義者
(Greater Chinaism Test Failed )
呢條八婆真係一啲內涵都冇, 窮到得個殼, 唔怪得中國人咁鐘意
冷門
唔識=生僻
睇下香港/澳門/台灣文盲率多D定大陸文盲率多D就知啦
根本就旨在制造文盲🤷🏻‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞