「蘭陵王妃」大陸女星蘭字都唔識抱怨生僻 激發正簡爭議

405 回覆
1211 Like 22 Dislike
今上都成日讀錯字啦
你想佢d 子民點jar
附合番個lv
大陸人成日話學簡體字唔代表唔識正體中文,依家呢個就係代表作
喺支那你識繁體唔識簡體佢會當你係文盲
無文化連古文明都保留唔到嘅國家係垃圾啲
邊個影我後面
文盲都上電視
咩我地 咪撚扮fd
我就用繁體嘅
見過有人用 但一定唔係全部
用用唔慣嘅字黎作文 寫個字要諗 點快法
生僻個僻字係形容偏遠地區。如果係咁,個生字理解成剛剛出現就加強了這種很少人知道的意義。所以生僻字就指很少人知道,而且是剛出現的字。

或者生可以理解為生來。

以上均屬個人理解。
條大陸妹淨係見到個網名,咁點估
最頂嗰條友正正就係講緊無得靠上文下理去估嘅情況下,香港人睇某啲殘體字都係會覺得生僻,唔係講緊有成篇文畀你慢慢讀
我地,指我地中學
唉 依家啲人真係基本中文都唔撚識 仲要句句都句號 睇到都尷
真係唔識嘅人先覺得句句都係句號有問題。我以前都覺得一句裡面沒有分號就唔得。其實根本無人教過一定要咁。之後睇左巴金嘅家春秋先知,可以句句都句號。而且個的字可以連用兩次,好似英文咁。如可愛的美麗的太陽呢種講法,傳統係講可愛又美麗或者可愛美麗。唔好局限於正統,要寫出自己風格。
依嫁先知殘體字原來係方便支那人學習
支那啲理論通常都啱
實行出黎兩樣都柒
字又唔識 教又唔曉
無辦法,中文好易會咁。100句裡面點都有一兩句。學習中。

利申:中文2
你。依。家。網。上。留。個。言。咋。 。大。文。豪。
又。唔。係。作。文。。 理。得。你。巴。金。定。霍。金。啊
老。尷。就。真。係。你。嘅。風。格。啦。
過獎過獎。小生區區寒儒,怎麼配得上此等稱謂。大文豪乃小生一向追求之目標。感謝賢弟鼓勵。
呢個字實係好兰明
仲以為係「羊」字殘體
我哋?我除左個體字,無寫過殘體
你覺得寫簡體字快,係因為你寫慣咋。
要我寫反而要另外諗,好似上面講嗰隻蘭字嘅簡體,諗得嚟我都潦左個正體出嚟。
利申DSE寫正體一樣入U
佢哋低賤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞