「蘭陵王妃」大陸女星蘭字都唔識抱怨生僻 激發正簡爭議

405 回覆
1211 Like 22 Dislike

中國女演員趙麗穎近日喺品牌直播,因為唔識讀正體中文「蘭」字,鬧出笑話。喺直播抽獎環節,讀到網名嘅「蘭」字時,趙麗穎忽然呆住。主持人趕緊救場,幫她讀出「蘭小刀」,佢跟住附和。趙麗穎先自嘲一番,然後話「我怎麼就覺得一堆生僻字」,主持人呢個時候立即打圓場,笑住要求「參與直播網友的名字盡量不要用這些『生僻字』。」

但事件惹起大陸網民熱議,因為所謂生僻字就係趙麗穎主演《知否?知否?應是綠肥紅瘦》古裝劇角色明蘭個「蘭」字,趙麗穎丈夫馮紹峰最出名嘅角色亦係《蘭陵王》嘅主角「蘭陵王」,人稱「蘭陵王妃」嘅佢冇理由唔識「蘭」字點寫。

亦有人護航話,畢竟而家中國常用嘅都係簡體中文,唔識得繁體字都正常。

中國簡體將「蘭」字寫做「兰」,好多大陸人都唔識得傳統中文點寫。不過連古裝劇嘅演員角色都唔認得自己個名,反映教育問題嚴重。

大陸推行簡體字,旨在掃除文盲。但據統計,至今仍有逾億「文盲」,反觀一直堅持用正體字教學的香港及台灣,在推行免費教育後,新一代已是零文盲。珠海學院副校長鄧昭祺教授就曾經講過話:「文盲多少取決於教育方法,不是文字筆畫的多少。」
咁香港人睇簡體都覺得生僻啦,關教育乜事
咁仲有排掃文盲
佢自己知識水平低就話係生僻字
香港人都覺得「兰」係生僻字
唔該唔好喺香港用殘體
什麼叫 "生僻",呢個詞認真見得極少....
以無知為榮
符合国情
兰字真係好難呀
笑撚死
你古代D中文都係用繁體字

人地D大陸古裝劇 或者動畫
如果係個門牌或者書寫文字 都識用返繁體
支那關我撚事
最好唔識
蘭字都生字 殘體學完都係文盲
diu, no chinese
求其比本49年前既小說文習佢地都唔識睇
文盲先會用簡體字

文盲
不過都總好過連個「农」字都唔識嘅小學生嘅
唔識字就唔識字
屈個字少用

好肉酸
兰 好似有兩隻烏蠅圍住舊屎咁
其實班大陸明星都係好低學歷嘅人成班中國人自卑唔想人地睇唔起自己,就自封啲濕9演藝學院做大學
愈掃愈盲
條女連個樣都係弱智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞