汽車用品店員,你問我答 (8)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
我見得返藍色
你講緊 $4X/$5X 一包包個隻?
喺你哋門市買咗Soft99黑極洗車水,想問吓呢款係咪唔使溝水,直接倒落個海綿到。
其實都係要, 不過係濕左海綿之後係海綿整泡定直接倒係水算
不過支野本身就唔係特別多泡, 所以無咩所謂~
想幫架車包ppf,睇過好幾間舖幾款唔同牌子, 都唔係好知點揀比較好
想請問下有冇好介紹
係啊
我無用 ppf, 等其他巴打介紹
代理都未有貨
有無摺疊水桶/箱有蓋唔好漏水? 想拎完水再車去第二個地方洗車
Btw,之前有人問過 POV 片
終於整左條,陸續有黎
https://youtu.be/vXCiQL9VnoA

自己有無得搞? 鍍膜半年 新車 落雨後就咁 洗兩次車都唔甩 (carpro reset)洗
如果層 coating 咁快就有水漬,你都唔洗太就住,用少少去水漬既野 or cleaner wax 做,攪掂之後睇下會唔會再噴返野做保護
搭單問 呢啲情況係咪隻鍍膜差/手工差?
如果做完個樣係 ok 又 feel 到有效, 唔多關手工事 (except 佢清個底清得唔好所以好易甩左層 coating)
多數都係 coating 持久力問題

你好啊
我岩岩買左車2個月到 新車黎
發現我前玻璃都好似你段POV 片咁有好多一點點
我有貼玻璃貼 又唔肯定係咪玻璃貼做成
但點抹都抹唔到 想問呢d係石仔痕定咩黎 應該要點先清到
我原廠出車整埋 有無得嘈?寫明36個月車漆保護
應該係水漬
你可以打去問,我未試過搵廠做 coating
點清好 師兄
用去水漬既野應該就 ok
不過我唔知你個膜係點~ 但正路試左去玻璃水漬既先
穩陣既試左少少邊邊位先
如果係石仔痕可以點搞?
一點定好多?
一兩點
見到玻璃崩左小小 但無裂

仲有有個位好似石仔冚左入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞