汽車用品店員,你問我答 (8)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
將某 d 成日有人問既野先 post 左先

1) 做唔做鍍膜好
--> 做左鍍膜的確係易 keep d, 當然都係要洗車, 但會冇咁易污糟~~

2) 鍍膜自己做難唔難?
--> 唔難, 係心機同時間, 有貓紙, 冇信心就比人整

3) 太陽紋/蜘蛛網紋要點去?
-->唔太深拋光已經得

4) 幼蠟, 拋光, 粗蠟 點分?
--> https://www.hkcarproduct.com/compound-vs-polish-vs-wax-%E7%B2%97%E8%A0%9F-vs-%E6%8B%8B%E5%85%89-vs-%E5%B9%BC%E8%A0%9F/

5) 鋪頭係邊?
--> 荔枝角

6) 玻璃好似好唔清要點攪
--> 去油膜去水漬

7) TG: hkcarproduct

8) 花左點算?
https://www.hkcarproduct.com/%e8%bb%8a%e8%ba%ab%e8%8a%b1%e7%97%95%e4%bf%ae%e8%a3%9c/?v=5995289c850f

9)想問下做左ppf洗唔洗再做鍍膜
要~~ 多數 ppf 係可以擋到石仔痕, 不過好易有水漬印
可以做 Gtech 支 HALO

10) 架車有臭味可以點?
a) 抹乾淨成個內籠,窿窿罅罅都要清乾淨
b) 地墊拆到就拆出黎洗
c) 洗一次冷氣 + 換冷氣隔
d) (呢個唔一定要做) 用車用除臭彈炸架車一獲勁
e) 搵一個風和日麗太陽猛又熱既日子,朝早 10 點鬆 d 就揸車去沙灘 (例如屯門黃金海岸) 泊 3 - 4 個鐘錶位比佢曝曬,去食個 lunch 行下~~
有無洗內籠介紹
洗車俠果啲好似都係退休人士 驚比較求其
岩岩用完洗車俠焗籠,後生靚仔黎
岩岩入手左部Honda舊車,一拎返黎個OS成舊野已經壞左,mon都唔著,無得聽歌睇倒後鏡,可以點搞,整返幾錢度
換左部車機佢
效果呢
乾淨就梗架啦,不過光觸媒既野就無乜效果肉眼睇到,講個信字
係可以搵你地買?定一定要去車行整?
噴呢D 消毒劑入車箱OR 冷氣風口裡面有無問題架

呢支冷氣應該唔得呀

用呢支
https://www.hkcarproduct.com/product/3m-pn12080-%e6%b1%bd%e8%bb%8a%e5%86%b7%e6%b0%a3%e6%b8%85%e6%bd%94%e5%8a%91/

呢支野係咪開最大風, 就咁向風口噴就得?
承上, 自己消毒應該點做最好?

臭氧機?
清內籠用上面個支 ok

呢支噴咩位都OK? 例如皮座, 地墊, 尾箱?

有時D 罅隙位積左好多層, 請問點清潔最好?

有無用過WD40 果支乾除塵劑?
近排泊露天爛地
架車一星期到就好多一達達係咪好正常?
我一星期洗一次車
有咩產品可以令架車外觀捱到兩星期
for泊露天而自己又做到
最近睇緊咩書?
Chemical Guys HydroSuds Ceramic同美光金裝比邊隻好啲?
有無邊隻拋光好用!可以介紹?
早排買左支chemical guys幾好用!
THX
乾淨已經好好
有好多乾淨都做唔到
我地冇賣, 你 Google 下車機應該有好多人有做
最好係抽個冷氣隔 (手飾箱) 出黎, 之後係個個位噴
正常係
你可以去 supermarket 睇睇佢樽身說明
利申: 我冇賣
一係吸一係用掃掃
架車一星期到就好多一達達係咪好正常?
易唔易洗唔洗得甩?

如果易, 你可以洗完車之後用噴蠟一噴一抹
我個度
唔覺有咩特別唔好
Soft 99 既雨敵
or
RainX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞