汽車用品店員,你問我答 (8)

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
有咩中性洗車液岩做完鍍鏌車用?chemical guy/ carpro reset 性價比係咪真係咁高
本身用開triplewax liquid gold,但唔知支野係咪中性,驚做完鍍膜唔岩用
Chemical Guys 支 Glossworkz 真心好用
呢支係咪唔洗次次用?日常每星期就咁過水 一個月先大洗一次
都係正常洗車水咁用
好睇你架車污唔污糟
本身用緊鏡艷, 但想懶啲
Soft 99 Rain Drop / Smooth Egg Platinum Liquid
邊個會好用啲?

平時無水洗車多, 久唔久去下自助濕洗
停車場都算大塵
Smooth Egg Platinum Liquid
13-15 年 Benz GLA 應該用邊隻電話座😢 試咗幾隻都唔得
因為痴唔實?
點解online無晒吸水布賣
btw吸水布是咪唔乾得
一擺完入乾衣機乾之後就唔吸水
平時洗完車d布點處理好 清水洗?
which one?
多數都要陰乾
D.A.S個d無左嘅
我見得番日本個條細嘅
無哂貨, 船期又有遲, 應該要 2月底
巴打

呢排朝早拎車,車頭玻璃成日有層霧水

有冇嘢可以搞到呀?
做 coating "可能" 會好少少
洗軨水推介邊隻?
搭單問吓, 白色車變黃是咪無得救? thx
46打蠟嘢26係咪樣得?
係咪落左柔順劑? 呢個係大忌
microfiber盡量唔好放乾衣機, 就算係都用低溫, 唔好太陽直射, 要陰乾
白色車變黃係定律黎
粗蠟拋光可以拋走表面部份氧化, 但入面慢慢都係變黃
所以白色車係需要更加勤力保養, 鍍膜/蠟係必須
可以
26多鬼鼠位, 好多時都要用人手, 或者依家好興既牙刷機/mini polisher
試過粗臘磨走氧化, 但始終唔似原本果隻雪白色
啫係base coat變黃就無得救? 要再噴過?
樓主間野係邊 想入貨 用哂洗車裝備
Meguairs All Wheels Cleaner
Chemical Guys Diablo
難攪 je
如果想搵人攪, "聽講" KeeperPro 好似有樣叫爆白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞