郭榮鏗:退出政圈 議會政治不復再

450 回覆
953 Like 38 Dislike
多謝你在國際戰線及反蒙面法司法覆核上嘅付出
如果我叫五毛,咁公民黨讚成政府惡法係唔係投共/建制b隊/賣港?
走囉,移民
佢連返齊工嘅決心都無呀
辭職又屌,唔辭又屌
而家啲連登仔真係難服侍
朱不了 許都ok嘅
望撚清楚建制嗰班就真係在乎嗰10皮
退又屌 唔退又屌
同佢差唔多質地嘅大狀,call十幾年,有啲名氣但唔係top tier應該上唔到SC
正常應該賺200k-300k一個月

利申:行內
「如果你係五毛」同後面係無因果關係,佢哋投唔投共係同你個前設一啲關連都無,此其一

我估你意思係,你指出泛民on9之處都叫五毛,咁佢哋讚成悪法仲唔係叫賣港?

所以都係嗰句,佢哋賣唔賣港同你係咪五毛係無討論空間
立法會通過張舉能出任終院首席法官 11泛民投棄權票 郭榮鏗贊成

本身是大律師的公民黨楊岳橋亦表示,該黨除法律界郭榮鏗外,亦會投棄權票,尊重郭榮鏗作為法律界代表要按界別及個人意願投票。楊岳橋指,負責建議任命法官的司法人員推薦委員會,由律政司司長擔任當然委員,令行政影響司法,認為應改革相關制度。他又寄語未來的首席法官任重道遠,將會面對港人對法庭的信心、香港司法在世界的聲譽等來自各方的挑戰,需要具備足夠的能力及勇氣,向全世界展示香港的司法獨立,以及法庭不受任何勢力影響。

投讚成票都唔係撐呀?
咁10萬都佔佢收入起碼 25%
咁都唔多?
試下比你老細減你25%人工
連登仔殺人都似
咁你憑咩話我5毛或者懷疑我係5毛
唔重要,佢地做得議員就有責任返工
就算佢有本事一個月一千萬,唔返工又出齊糧就係貪
From會員浴火重生火鳳凰:

請大家提防五毛分化事宜:

以下列舉其中三類五毛

1.)五毛會扮曬兩家人,一邊係縮沙派,另一邊係鼓動派,然後互相對鬧,兼不斷散播負面情緒,達到分化效果。正如你覺得台灣除咗國民黨之外,民進黨唔會有共諜咩?香港呢邊建制固然係親共,但共產黨亦都唔會傻到一隻人馬都唔會安插喺泛民嗰一邊。我唔係話咁就乜都唔去理乜都唔支持,而係大家都應該要有返個正常思維去諗嘢

2.)另外,佢哋亦會熱狗式放負,無論你做乜佢地都會揾到嘢鬧,最好乜都唔好做,因為唔做就自然唔會出錯,所以佢地會叫人投白票,因為咩都唔做,正合極權所需(所以白兵思想同理)而如果真係咩都唔做,佢哋又會笑你咩都唔做,雞蛋挑骨頭就係熱狗式放負嘅一大特色

(依照經驗所得,發現呢類人同時亦可能係思維唔發達而周圍放負嘅on9,正正係因為自己解答唔到革命難題,又想急功近利,提出一啲不切實際嘅要求(eg. 200萬人勇武,放諸全世界嘅stat都係冇可能)。當人哋解釋完/ 鬧完自己又駁唔到,但又接受唔到人地批評自己,老羞成怒,開始一味笑人「一講乜乜就屌人乜乜」,最後變成一個好嬲好嬲,然後上連登笑人好嬲好嬲嘅冷氣軍師,從中獲得「眾人皆醉我獨醒」嘅心理優越&安慰感。由呢一刻開始,思維因心態而扭曲,言論亦變成放負為主而無實質上嘅建議,呢類人即使本身唔係五毛,但行徑上已經同五毛無異。)

For example:

五毛/ 弱能思維on9:
1.)繼續快樂抗爭啦你班廢柴剩係買嘢就可以打倒共產黨啦

2.)成班和理非去shopping 就當自己出咗一份力,當手足condom

3.)叫你衝又唔敢衝學咩人搞革命呀

3.)至於香港同台灣嘅關係上,因為台灣同香港都係受共匪壓迫嘅受害者,佢哋嘅共同敵人都係共匪,而共匪自己深知呢一點,所以要千方百計喺兩地搞分化,遏止兩地團結嘅任何可能性,削弱兩地反抗力量,再逐一消滅。所以,連登同ppt互踩港台(或美國等國際線)嘅人極大可能係五毛所為。但係兩地都有唔少傻仔上咗五毛嘅當,大家要有批判思考,唔好咁易中咗五毛分化計

從政可以去到美國副總統開party
應該無咩遺憾啦
基於之前個post問你on9定五毛
你無答
所以合理懷疑你係五毛

唔係嘅話下次覆人呀嘛
pin this
blocked
咁我宜家答你我兩樣都唔係,唔該唔好再話我5毛
除非你有合理懷疑,你要話我on9無所謂,但我從來無賣港。我係睇唔撚順眼泛民班仆街呃香港人爭取民主但不斷賣港所以就要係咁post佢地啲仆街野
唔好講咁多廢話,依家郭榮鏗投票贊成紅官上任,佢係咪賣港?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞