又無人對寫Game有興趣?

189 回覆
105 Like 5 Dislike
hades 有前作經驗support
唔算由零開始
最後買左咩assets. .
無program底udemy自學左幾日unity
整左個迷宮小遊戲之後就放棄左
見到又要UI又要整公仔又盛
巴打可唔可以比個入門教學黎
買左四個。

師兄, 如果有prototype 可以放上黎分享下.
成日見到d 3D model啱用但又唔夠整晒成隻game sosad
學緊java
學完基礎嘢,試下整啲console game
之後可能會試unity/整啲19 android game
所以見到啲人鳩夾都夾到model / texture style整到一隻game 就覺得好撚勁,我為咗唔好煩就決定自己學自己build但首先要學咗畫畫先
巴打好勁有啲outer wilds嘅feel

玩完outer wilds之後一直唔夠喉,想整隻咁嘅game,好想再代入嗰個世界
share條link
https://gameprogrammingpatterns.com

有得網上免費睇 都教唔少game programming上可以用嘅技巧
例如唔用inheritance而用component嘅方式
用state pattern去做設計,係跳起落地改state而唔使下下check係空中定地下

用engine唔用engine都睇得過
類似unity 既 dots/ecs
全部玩state machine
scalability 好好多
點樣可以contact到你?
幾好wo .
幾時會係steam上架, 我會support下.

你漏左樣好多人都會忽略既野.
而且比畫質更重要既野, 就係聲音.
依令樣野, 唔好睇小. 仲難過你整3D model.
Sound effects, foley, ambient sound.
今時今日,稍為識少少電腦都應該識呢野
已經係common sense
專業寫game果d唔會同時做幾個role
就算indie game developer通常都係寫code為主,其他方面會用錢買(角色模組,音效)
如果唔係你隻game可能寫幾年
寫簡單game唔算難,問題係有冇人玩,之前我用一個月寫左個數獨加新玩法都係冇人download
我覺得寫完識搞marketing promote 都好重要
咁你應該過咗我依家既階段
我依家係卡住係出得同未出得之間
可以出但又過唔到自己個關
想做既又未得做晒

依家都做到唔求有人玩 , 想快D出到完個project算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞